Gašparovič: Výsledok v Banskej Bystrici je varovanie

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič je prekvapený z výsledku 2. kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), no vníma ho ako varovanie, ktoré prišlo včas.

24.11.2013 08:21 , aktualizované: 17:57
debata (208)

Reakciu prezidenta na víťazstvo Mariana Kotlebu poskytol Gašparovičov hovorca Marek Trubač. „Je to výzva, aby politici prestali byť nevšímaví a ľahostajní k veciam, ktoré dlhodobo trápia občanov. Sklamaní voliči sú tak nútení hľadať pomoc v osobách a stranách bez programu, ktoré získavajú hlasy šírením extrémizmu a populizmu,“ uviedol Gašparovič.

Občianski aktivisti v Banskej Bystrici sú z výsledku volieb rozhorčení

Zhromaždenie občanov, ktorí chcú vyjadriť rozčarovanie nad výsledkom druhého kola volieb o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), organizujú občianski aktivisti z Banskej Bystrice na 29. novembra. Ako povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Vladimír Pirošík, presnejšiu formu zhromaždenia ešte nemajú dohodnutú.

Aktivisti si na organizovanie zhromaždenia vybrali deň, keď majú skladať sľuby novozvolení poslanci zastupiteľstva BBSK a do funkcie má byť vymenovaný podľa neoficiálnych výsledkov nový predseda BBSK Marián Kotleba. Pre krátkosť času od vyhlásenia výsledkov volieb ešte nevedia, či to bude formou koncertu, alebo si zvolia iné možnosti. „Určite to bude kultivované vyjadrenie rozhorčenia nad výsledkami volieb. Pán Kotleba bol zvolený demokraticky, čo rešpektujeme, chceme však vyjadriť svoj občiansky postoj,“ povedal Pirošík.

Pollák: Zvolenie Kotlebu je varovný prst pre všetkých

Zvolenie Mariana Kotlebu je podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka výsledok toho, že 22 rokov sa na Slovensku rómska problematika neriešila. Ľudia sú už podľa neho frustrovaní z prázdnych sľubov.

„Je to výsledok toho, že ľudia v BBSK v podstate prejavili nesúhlas so štandardnými politickými stranami, ktoré 22 rokov rómsku problematiku neriešili. Ľudia takto volili človeka, ktorý ponúka jednoduché riešenia a populizmus,“ uviedol Pollák. Dodal, že netuší, ako sa bude teraz vyvíjať situácia v BBSK. „Pre všetkých to musí byť varovný prst, pretože všetci ľudia v tejto krajine a najmä politici si musia uvedomiť, že schovávať sa pred rómskou problematikou už nie je možné,“ zdôraznil. Pollák taktiež dodal, že už pred rokom ponúkol rómsku reformu. „Verím, že všetci zodpovední, vrátane poslancov NR SR, budú schvaľovať zákony, ktoré prídu do parlamentu,“ doplnil.

Podľa predsedu Rómskej iniciatívy Slovenska Václava Kappela je zvolenie Kotlebu za predsedu BBSK katastrofou. Ako povedal, tento výsledok je vinou pravice, ktorá sa podľa neho jasne nepostavila na stranu Vladimíra Maňku zo Smeru, a tým dala tichú podporu Kotlebovi. „Dávam vinu aj banskobystrickým Rómom, ktorí nešli voliť a nemali žiadne obavy z toho, že naozaj sa tam budú diať strašné veci,“ uviedol Kappel. Ako dodal, Rómovia v tomto kraji žijú biedne a podľa neho bude ešte horšie. „Mali ísť húfne voliť a nielen čakať na to, že im dá niekto peniaze a za peniaze pôjdu voliť. Takéto veci by mali dávno prestať,“ doplnil Kappel.

Kiska: Víťazstvo Kotlebu je zlyhaním politikov

Víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja je zlyhaním celoštátnych aj regionálnych politikov. Namiesto toho, aby sa pokorne zamysleli, čo asi robia zle, začali okamžite obviňovať jeden druhého. Vyhlásil to kandidát na prezidenta Andrej Kiska.

O začiatku novej, nepríjemnej a bolestivej fázy v slovenskej politike hovorí aj prezidentský kandidát Radoslav Procházka. „V Bystrici prehrala voľby celá jedna politická generácia, ktorá sa ani tvárou v tvár vlastnému zlyhaniu nezmôže na viac, ako na sebaklam a vzájomné obvinenia,“ uviedol v reakcii Procházka. Kisku najviac prekvapila reakcia premiéra Roberta Fica (Smer). „Je predsedom vlády spolu šiesty rok, jeho kandidát prehral a teraz z toho obviňuje všetkých, len nie seba. Pán premiér je v slovenskej politike 20 rokov a má absolútnu spoluzodpovednosť za nespokojnosť ľudí s tradičnými politikmi a za neriešenie problémov krajiny,“ tvrdí Kiska.

Podľa Procházku bude musieť nová generácia verejnej služby zaviesť nulovú toleranciu na svoje zlyhania a namiesto vlastných problémov sa venovať reálnym témam. „Kto ani po sobote nepochopil, že štát nie je eseročka, patriaca dvadsiatke vyvolených, nemá už v politike čo hľadať,“ uzavrel.

Víťazstvo Kotlebu je podľa Matoviča vysvedčenie štandardných strán

Víťazstvom Mariána Kotlebu ľudia vystavili podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča vysvedčenie všetkým „štandardným“ politickým stranám, ktoré na Slovensku od novembra 1989 vládli. Ako uviedol, tie miesto toho, aby riešili skutočné problémy ľudí, sa zaoberali len tým, ako Slovensko rozkradnúť v prospech samých seba.

„Preto sme pred rokom predložili rómsku reformu a teraz veríme, že sa ‚štandardní‘ vpravo aj vľavo zmobilizujú a naše návrhy konečne v plnej miere podporia. OĽaNO je v záujme jej naplnenia ochotné kedykoľvek pristúpiť aj k zmene Ústavy SR,“ tvrdí Matovič.

Výsledky volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja považuje hnutie NOVA za nebezpečnú hru s ohňom, ktorá môže ľahko znamenať vážnu hrozbu pre slobodu v tejto krajine. „Je zrejmé, že veľká časť voličov hlasovala za Kotlebu nie pre sympatie s jeho názormi, ale ako protest proti doterajšej politike štandardných strán, ľavicových aj pravicových. Tá doviedla väčšinu voličov do stavu hlbokej apatie a frustrácie, a ak na Slovensku nemajú v budúcnosti vládnuť extrémisti akéhokoľvek druhu, musíme politiku zásadne zmeniť,“ uvádza sa v stanovisku strany.

„SNS oceňuje, že voliči v Trnavskom a Nitrianskom kraji sa vo voľbách predsedu kraja rozhodli nie za základe etnického princípu, ale na základe odbornosti a kompetentnosti kandidátov Tibora Mikuša a Milana Belicu, ktorí už ako dlhoroční predsedovia týchto samosprávnych krajov dokázali, že región vedia posunúť ďalej,“ konštatuje v stanovisku predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

SaS: Strategická chyba Roberta Fica sa volá Marian Kotleba

Strana SaS rešpektuje vôľu voličov v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Schopnosti nového predsedu BBSK Mariana Kotlebu teraz preveria konkrétne riešenia reálnych problémov od dopravy až po školstvo a sociálne služby, ktoré ponúkne občanom v regióne. Strana dnes takto reagovala na výsledky 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov.

„Jeho zvolenie je debaklom strany Smer a jej podpredsedu Vladimíra Maňku. Treba za ním vidieť nízky záujem voličov o župné voľby, radikalizáciu ľudí ako reakciu na obrovskú korupciu a aroganciu mocných, ale tiež to, že ani Robert Fico, ani Vladimír Maňka nedokázali vyjsť v ústrety voličom pravicových strán a požiadať ich o podporu,“ napísala strana vo svojom stanovisku. Fico a Maňka sa podľa SaS spoľahli na to, že sa za kandidáta Smeru sama od seba postaví väčšina na základe voľby menšieho zla.

SaS vníma výsledok župných volieb v BBSK aj v kontexte kritizovaného postupu strán Ľudovej platformy, ktoré rozdelila vzájomná rivalita a bezzásadový pragmatizmus, tvrdí strana. Poďakovala voličom Pavla Freša v Bratislavskom samosprávnom kraji a podotkla, že keby strany Ľudovej platformy prejavili väčší zmysel pre zrozumiteľnú opozičnú politiku a väčší rozhľad pri výbere a podpore opozičných kandidátov, je podľa SaS pravdepodobné, že počet predsedov samosprávnych krajov za Smer by bol nižší.

„Po skončení druhého kola župných volieb 2013 sa potvrdili naše výhrady k zmysluplnej existencii regionálnej samosprávy v jej dnešnej podobe. Riešenie tohto problému je veľkou výzvou do budúcnosti, ktorú si zvlášť v SaS naplno uvedomujeme,“ uviedla SaS, ktorá, ako tvrdí, si vie predstaviť verejnú správu na Slovensku bez samosprávnych krajov. Považuje ich za nákladný a neefektívny byrokratický medzičlánok pri správe vecí verejných.

V Banskobystrickom kraji podľa politológa volil ‚protestný‘ volič

Sobotné voľby predstavujú zlom v slovenskej politike. Tvrdí to politológ Pavol Marchevský. Kým totiž doteraz frustrovaný volič politiku ignoroval a nešiel voliť, teraz sa podľa politológa zmenil na tzv. protestného voliča.

Od soboty nastala iná situácia, ktorá bude mať ďalšie veľké presahy. Frustrovaný volič k voľbám prišiel a volil Kotlebu, vyhlásil Marchevský. Víťaz druhého kola volieb v Banskobystrickom kraji Marian Kotleba podľa neho neprišiel s novým programom, akurát zmiernil rétoriku a zmenil imidž. Neprišiel so zásadným politickým marketingom, ktorým by sa dal vysvetliť jeho neuveriteľný úspech. V Banskej Bystrici dal hlas protestný volič, podčiarkol politológ z agentúry Prieskumy. Za zvolenie Kotlebu však podľa neho môžu aj štandardné politické strany. Výška ich zodpovednosti je priamo úmerná ich politickej sile v rámci celého Slovenska, povedal dnes pre TASR. Je preto sklamaný z reakcie politikov na výsledky volieb. Zase to nie je o nejakej pokore, piete a o tom, že voliči nám dali riadnu príučku, ale vidieť tendencie vyviňovať sa, poznamenal.

Kotlebov úspech podľa Marchevského súvisí aj s neriešením rómskej problematiky, ale frustrácia voličov má hlbšie príčiny. Súvisí aj s tým, že po 24 rokoch je politik synonymom zlodeja v zmysle, ako cez verejné financie pomôcť svojej rodine, blízkym, spolupracovníkom, dodal. V sobotňajšom (23. 11.) druhom kole volieb do orgánov samosprávnych krajov Kotleba získal 55,5 percenta voličských hlasov, bývalý šéf Banskobystrického kraja Maňka skončil so ziskom 44,5 percenta.

Politológ Michal Horský si myslí, že zásadným dôvodom úspechu Kotlebu je dlhodobo nie najšťastnejšie riešenie problému rómskej otázky na Slovensku, ale aj nejednota štandardných politických strán. Chybu podľa neho urobil aj víťaz prvého kola volieb v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňka zo Smeru, keď odmietol priamy predvolebný duel so svojím súperom. Slovensko premeškalo obrovskú možnosť vysvetľovať občanom, čo sú pravé príčiny a aké sú skutočné riešenia tohto pálčivého problému, podčiarkol Horský.

Vážnym varovaním pre Smer je podľa neho porážka podpredsedu strany a europoslanca Maňku v Banskobystrickom kraji. Smer nenasadil na Maňku výraznú kampaň, boli si istí, že majú vyhranú bitku, zhodnotil politológ Miroslav Kusý. Výsledky volieb sú podľa neho mementom pre vládnu stranu.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #občianski aktivisti #voľby do VÚC