Frešo: Pracujeme na tom, aby kraj mohol čerpať z eurofondov

Staronový župan Bratislavského kraja zvíťazil s najvyšším počtom hlasov, aké tu kedy predsedovia získali. Pre Freša je výsledok obrovským záväzkom voči obyvateľom župy a zároveň dôkazom toho, že ak sa pravicové strany dohodnú na jednom zrozumiteľnom kandidátovi a spoločnom programe, úspech sa dostaví.

24.11.2013 19:00
Pavol Frešo Foto: ,
Pavol Frešo.
debata

V porovnaní s prvým kolom ste si polepšili o viac než 16-tisíc hlasov. Čo pre vás znamená tento volebný výsledok?
Obrovský záväzok. Polepšil som si pritom aj oproti prvému aj druhému kolu z roku 2009. Zatiaľ čo v druhom kole v roku 2009 som vyhral v pomere asi 61 percent ku 39, pomer sa teraz prudko zvýšil. Moja súperka mala okolo 26 a ja som mal 74 percent. Považujem to za ocenenie práce, ktorú sme štyri roky robili, a ako obrovský záväzok, aby sme v tom pokračovali naďalej. Výsledky však priniesli aj jeden veľmi silný politický odkaz. Keď sa stredopravá scéna spája a dokáže mať spoločný program a politika, ktorému ľudia rozumejú, vtedy je úspešná a získava dôveru ľudí.

Ste jediný kandidát s podporou pravice, ktorý uspel. Nevnímate celkový volebný výsledok župných volieb ako prehru pravicových strán?
Podrobné analýzy ešte len prídu, ale napríklad rozdiel v Košiciach bol pomerne tesný. To ukazuje, že keby bola možno širšia koalícia a možno väčšie nasadanie poslancov tejto širšej koalície, úspech sa mohol dostaviť. Vždy sa treba dohodnúť na spoločnom programe a jednom kandidátovi. Platí to pre viaceré typy volieb, a preto máme aj jasné smerovanie k prezidentským voľbám. Až keď budú všetci relevantní kandidáti známi, vyberieme, koho podporíme, aby bola možnosť dohody.

Poslaneckého mandátu v parlamente sa nechcete vzdať, podľa vás by to bola chyba. Prečo?
Existujú veci, ktoré nedajú na župnej úrovni riešiť a sú v prospech Bratislavského kraja. Konkrétny príklad sú bunkre popri rieke Morava. Opakovane sme sa snažili o to, aby prešli pod župu, keďže majú mizivú hodnotu a mohli sme ich zrekonštruovať z eurofondov. To sa podarilo až vtedy, keď sme boli prítomní v parlamente. Takýchto príkladov by bolo viac. Úplne pokojne som ochotný vzdať sa svojho platu a podporujem iniciatívu jeden plat z verejných funkcií. Svojim voličom som jasne povedal, že ich chcem poriadne zastupovať na župnej úrovni aj na parlamentnej úrovni a aj s tým som dostal ich dôveru.

Aké projekty v župe rozbehnete ako prvé?
Určite dokončíme integrovanú dopravu. Robíme na tom, aby sa postavil druhý most cez rieku Morava. Ale čo je výsostne aktuálne, rodí sa partnerská dohoda o tom, ako bude vyzerať čerpanie eurofondov na ďalšie programové obdobie. Zatiaľ to vyzerá pre náš kraj sľubne. Až tak, že by sa eurofondy mohli čerpať na cesty, školy a dokonca aj domovy sociálnych služieb. Teraz doplácame na mizernú bruselskú štatistiku, ktorá hovorí, že sme popredu asi o sto priečok ako Berlín či Viedeň. Každý, kto tam bol, ľahko zistí, kto je na tom lepšie. Vychádzať z tejto štatistiky, a preto nám nedávať eurofondy, považujem za veľmi nespravodlivé.

Dáva si vaša strana za vinu volebný úspech Kotlebu v Banskobystrickom kraji? SDKÚ nepostavila v prvom kole silnejšieho kandidáta a neskôr nepodporila jeho súpera.
Ako predseda SDKÚ som jasne povedal, že pán Maňka má našu podporu v zápase s extrémizmom od konca prvého kola. A keď už chceme hľadať vinu, tak je primárne na tom protikandidátovi, podpredsedovi Smeru, a na strane Smer. Ale ja nie som za hľadanie vinníka. Som za to, aby sme si uvedomili, že ide o vážne ohrozenie demokracie a aby sa všetky demokratické strany poradili, ako budeme extrémizmu čeliť. Musíme odňať jeho živnú pôdu a začať riešiť problémy, na ktorých extrémizmus stojí, a zároveň sa jasne politicky voči tomu vymedziť. To treba urobiť hneď.

Vážené čitateľky a čitatelia,
Pravda prináša rozhovory s víťazmi druhého kola krajských volieb v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Košickom samosprávnom kraji. Bývalému vodcovi zakázanej fašistickej strany Slovenská pospolitosť, dnes predsedovi ĽS Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi priestor na rozhovor neposkytneme. Toto stanovisko sme mali doteraz a nič na ňom nezmeníme. Rešpektujeme výsledok volieb v Banskobystrickom kraji, kde bol Kotleba zvolený za predsedu. Šírenie rasovej neznášanlivosti, nenávisti k ľuďom, extrémizmus vo všetkých podobách, sú neprijateľné. To je princíp, ktorý stojí nad všetkým. O to viac bude Pravda pozorne sledovať postup tohto zvoleného predsedu v Banskobystrickom kraji a informovať o tom.

Nora Slišková, šéfredaktorka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #voľby #Frešo #VÚC