Mikuš: Hlasy pre Berényiho neprepadli

Trnavský kraj bude spravovať jeho staronový predseda. Viac než 60 percent voličských hlasov je podľa Tibora Mikuša ocenením jeho dlhodobej práce v prospech obyvateľov, no ďakuje aj voličom, ktorí dali hlas súperovi Józsefovi Berényimu. Očakáva, že budú bez problémov spolupracovať, pretože ho vždy považoval za slušného protivníka.

24.11.2013 19:00
Tibor Mikuš Foto:
Tibor Mikuš.
debata (5)

Už po tretíkrát zasadnete na županskú stoličku. V čom vidíte váš dlhodobý úspech u voličov?
Myslím si, a to sa nechcem nadúvať, že je to ocenením mojej dlhodobej systémovej práce na úrovni samosprávneho kraja. Je to ocenením spolupráce so zastupiteľstvom a aj ocenením práce s regionálnymi združeniami miest a obcí a s významnými inštitúciami, ktoré pôsobia na území kraja. Myslím, že ľudia chcú, aby sme v dobrej práci pokračovali. Rád by som poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť nielen mňa, pretože ide o prejav občianskej zodpovednosti. Ďakujem aj tým, ktorí ma podporovali. Či už predseda vlády, alebo podpredsedníčka parlamentu alebo moji matičiari, dobrovoľní hasiči či záchranári. Tí všetci šírili pravdu o práci kraja medzi občanmi, pretože dezinformácií a klamstiev počas kampane odznelo naozaj dosť.

V porovnaní s prvým kolom ste získali o 17-tisíc hlasov viac. Aké spektrum voličov ste podľa vás zmobilizovali vo svoj prospech?
Rozdiel medzi voličmi nerobím a nerobil som ani žiadnu špeciálnu kampaň. Faktom je, že v prvom kole volieb obyvatelia z juhu kraja volili na etnickom princípe.

Máte nejaký odkaz pre voličov Berényiho? Neprepadli ich hlasy?
Pán Berényi sa choval počas celej kampane slušne a bol korektný protivník. Nevidím preto dôvod, prečo by jeho hlasy mali prepadnúť. Uvidíme ešte, s akými konkrétnymi návrhmi príde, pretože jeho program nejako detailne nepoznám. Ale s každým človekom, ktorý chce pracovať na rozvoji kraja a na tom, čo sa dotýka každodenného života občana v tomto kraji, spolupracovať dokážem. Práve predchádzajúcich osem rokov je toho dôkazom, a preto si myslím, že naša spolupráca v budúcnosti bude nielen bezproblémová, ale najmä prospešná pre občanov.

Pustíte sa v úrade hneď do práce alebo si doprajete najprv oddych?
Pôjdem si určite trošku odpočinúť a myslím si, že oddych potrebujú všetci, čo sa zúčastnili kampane. Potom bude úrad fungovať normálne ako doteraz. Sadneme si a skonštituujeme zloženie komisií, podpredsedov kraja a budeme pokračovať v práci, ktorá je rozbehnutá. Aj po voľbách budeme pokračovať v tom, čo sa v kraji osvedčilo a čo je v prospech občanov.

Trnavský kraj bojuje s najvyššou zadlženosťou. Čo s tým chcete robiť?
Tí, čo hovoria o zadlženosti, nemajú ani potuchy o tom, ako sa realizujú veľké hospodárske celky. Každý, kto chce vybudovať niečo veľké, pracuje s cudzími zdrojmi. My sme úver z najväčšej časti použili na budovanie ciest ako základného predpokladu pre kultúrny, sociálny a hospodársky rozvoj kraja. Tam kde nie sú dobré cesty, totiž nepríde ani podnikateľ, ani návštevník a aj domáci sa tam pohybuje vo veľkom nebezpečenstve. V tomto prípade považujem 54-percentnú zadlženosť v roku, keď máme najnižší rozpočet, za vynikajúci kvalitatívny ukazovateľ, pretože sme investovali do toho, čo je základným predpokladom rozvoja kraja. Finančná inštitúcia poskytne úver iba tomu, u koho je stopercentná záruka, že ho vráti. Úver je započítaný do budúcich rozpočtov krajov a splátky sa pohybujú ani nie na úrovni jedného percenta rozpočtu.

Vážené čitateľky a čitatelia,
Pravda prináša rozhovory s víťazmi druhého kola krajských volieb v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Košickom samosprávnom kraji. Bývalému vodcovi zakázanej fašistickej strany Slovenská pospolitosť, dnes predsedovi ĽS Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi priestor na rozhovor neposkytneme. Toto stanovisko sme mali doteraz a nič na ňom nezmeníme. Rešpektujeme výsledok volieb v Banskobystrickom kraji, kde bol Kotleba zvolený za predsedu. Šírenie rasovej neznášanlivosti, nenávisti k ľuďom, extrémizmus vo všetkých podobách, sú neprijateľné. To je princíp, ktorý stojí nad všetkým. O to viac bude Pravda pozorne sledovať postup tohto zvoleného predsedu v Banskobystrickom kraji a informovať o tom.

Nora Slišková, šéfredaktorka

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Trnava #VÚC #Mikuš