Trebuľa: Prioritou sú sociálne slabší a komunikácie

Staronový predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa tretí raz obhájil svoj post. Kým v prvom kole volieb mu chýbalo zhruba jeden a pol percenta na to, aby zvíťazil, tentoraz bol odstup od druhého Rudolfa Bauera, ktorý získal 46,92 percenta hlasov, vyše šesť percent.

24.11.2013 19:00
Trebuľa Foto: ,
Rozbehli sme viacero projektov, ktoré treba dokončiť a verím, že v nasledujúcom volebnom období sa nám to podarí, tvrdí staronový predseda Košického kraja Zdenko Trebuľa.
debata (2)

V čom chcete najbližšie štyri roky pokračovať, aké sú vaše priority?
Prijali sme viacero stratégií, ktoré sú rozbehnuté, podobne aj projekty, ktoré treba dokončiť. Najväčšími problémami sú nezamestnanosť a zlá infraštruktúra a tým sa treba zaoberať. Práve sociálne najslabšie skupiny majú veľmi silné zastúpenie v kraji a prioritne sa musíme venovať tejto téme. Dôležité je aj to, že sme získali 22 miliónov eur na opravu ciest a dva milióny na opravy mostov. S prácami chceme začať na jar. Rozbehli sme viacero projektov, ktoré treba dokončiť, a verím, že v nasledujúcom volebnom období sa nám to podarí.

Viete si predstaviť spoluprácu s novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja?
Pán Kotleba bol legitímne zvolený, to treba rešpektovať, demokracia je taká. Stretneme sa, sadneme si a budeme diskutovať. Budem sa snažiť konať tak, aby môj názor v niektorých situáciách zavážil a dali sme tomu profesionálnu rovinu. Toto je nová situácia pre Slovensko. Obsah politiky strany, ktorú predstavuje pán Kotleba, je extrémny, ja s takouto politikou absolútne nesúhlasím. Žijeme v národnostne zmiešanom území a práve v našom kraji Kotleba štartoval niektoré svoje politické kroky, napríklad v Krásnohorskom Podhradí. Je to otázka pre celý národ a politikov, ako ďalej riešiť sociálne problémy najviac marginalizovaných skupín obyvateľov a netváriť sa, že tento problém neexistuje. Vnímať ho ako vážny a začať ho seriózne riešiť. Mali sme projekt, ktorý ak by bol uspel, posunul by tento problém inde.

Čo hovoríte na veľmi nízku volebnú účasť, ktorá bola v Košickom kraji zo všetkých krajov najnižšia?
Možno sa treba zamyslieť nad tým, či z volebného práva netreba urobiť povinnosť. Nehovorím to preto, aby sme sa vracali 25 rokov späť, ale preto, lebo začínam pociťovať to, že pre mnohých je pohodlnejšie štyri roky kritizovať, ako nájsť si polhodinu na to, aby išli voliť. S hrôzou som zistil aj to, ako málo je verejnosť informovaná o kompetenciách a práci tých, ktorých každé štyri roky volí. Či už sú to poslanci, alebo predseda kraja. Možno by si aj médiá mali nájsť priestor a čas, aby podrobnejšie informovali o tom, čo robíme. A väčšia pozornosť verejnosti voči krajom môže byť pozitívom, aby si voliči uvedomili, že táto práca nie je márna a robíme to pre nich.

Ako by ste zhodnotili voľby a volebnú kampaň v Košickom kraji?
V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým, ktorí boli voliť, a osobitne tým, ktorí ma volili. Chcem sa poďakovať aj ľuďom z našej strany, aj koaličným partnerom. S oboma stranami, SMK aj Mostom, máme veľmi dobré vzťahy. Podpora maďarských strán zohráva dôležitú úlohu. Na druhej strane som sa za pätnásť rokov, čo pracujem v komunálnej politike, nestretol s takými atakmi a s takou nenávisťou, aká tu panovala zo strany určitých ľudí pred voľbami. Mrzí ma to, je to zlý signál pre Slovenskú republiku, lebo nech sa posudzuje práca a prístup k nej, ale nie to, aby niekto klamstvami a lžami cez sociálne siete špinil a ohováral človeka, ktorý sa proti tomu nevie brániť. Ak má niekto svoj názor, nech ho povie nahlas v diskusii. To, čo sa dialo, sa ma osobne dotklo.

Vážené čitateľky a čitatelia,
Pravda prináša rozhovory s víťazmi druhého kola krajských volieb v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Košickom samosprávnom kraji. Bývalému vodcovi zakázanej fašistickej strany Slovenská pospolitosť, dnes predsedovi ĽS Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi priestor na rozhovor neposkytneme. Toto stanovisko sme mali doteraz a nič na ňom nezmeníme. Rešpektujeme výsledok volieb v Banskobystrickom kraji, kde bol Kotleba zvolený za predsedu. Šírenie rasovej neznášanlivosti, nenávisti k ľuďom, extrémizmus vo všetkých podobách, sú neprijateľné. To je princíp, ktorý stojí nad všetkým. O to viac bude Pravda pozorne sledovať postup tohto zvoleného predsedu v Banskobystrickom kraji a informovať o tom.

Nora Slišková, šéfredaktorka

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #Košický kraj #Trebuľa