Banskobystrický kraj môže prešľapovať na mieste

Pomenovať hlavný dôvod víťazstva kontroverzného Mariana Kotlebu v župných voľbách v Banskobystrickom kraji nie je ľahké. Dôvodov bolo najskôr hneď niekoľko - a vo vzájomnej kombinácii sa ich vplyv ešte znásobil.

24.11.2013 20:00
Banská Bystrica, VÚC, župa Foto: ,
V sídle Banskobystrického kraja vystrieda Vladimíra Maňku Marian Kotleba.
debata (109)

Podľa sociologičky Zuzany Kusej sa Kotlebove vyjadrenia, na ktoré sa chytili jeho voliči, ani tak nenesú v rovine Róm – Neróm, ale skôr v kategóriách slušný – neslušný či poriadny – neporiadny. „V týchto medziach však, žiaľ, vedú debaty aj predstavitelia štandardných strán. A ich argumenty sa napokon tiež beztak zvrhnú na rómsku menšinu,“ hodnotí.

Miestnych Rómov za jediného a jasného vinníka svojej zlej ekonomickej situácie považujú Kotlebovi voliči. „Kotlebu som volil preto, že chce v našom kraji vyriešiť rómsku otázku. Keď to aj nesplní, aspoň sa o probléme začne nahlas hovoriť,“ sľubuje si od nového župana 56-ročný technik Jozef zo Žiaru nad Hronom. Ako hovorí, najmä situácia okolo Brezna, Lučenca, Rimavskej Soboty či Jelšavy je už neúnosná.

Kotleba získal 71 397 voličských hlasov, kým Maňka len 57 164. Vyhral v deviatich z 13 volebných obvodov. Najvýraznejšie víťazstvo dosiahol práve v okresoch s vyšším podielom rómskej menšiny. Napríklad v okrese Brezno ho podporilo 70,57 percenta, v Žiari nad Hronom 60,83 v Revúcej 60,42 či v Krupine 56,11 percenta zúčastnených voličov.

„Kotlebova východisková pozícia je ťažká, za predpokladu, že s poslancami zastupiteľstva nenájde spoločnú reč,“ uvádza právnik Vladimír Pirošík, mestský poslanec v Banskej Bystrici. Kotleba zrejme nebude mať v zastupiteľstve podporu ani jedného poslanca, ako však právnik dodáva, nemá ani tím, s ktorým by mohol viesť úrad.

„Na ohlásené zníženie počtu poslancov, kontrolu zmlúv či schvaľovanie rozpočtu poslancov potrebuje,“ uvažuje právnik. A zároveň zdôrazňuje, že na plnenie najdôležitejšieho bodu svojho programu, ktorým má byť vysporiadanie sa s neprispôsobivými, nemá v podstate ako župan nijaké kompetencie. „Najskôr to bude tak, že chod kraja bude zablokovaný a bude sa len prešľapovať na mieste,“ uzatvára.

Maňka s Kotlebom sa stretli ako kandidáti na rovnaký post aj pred štyrmi rokmi. Maňka vtedy ako kandidát koalície Smeru a HZDS prvé aj druhé kolo vyhral, Kotleba ako nezávislý skončil v prvom kole na štvrtom mieste.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚB