Plat slovenského prezidenta je vyšší ako u susedov

Slovenský prezident zarába spomedzi hláv postsocialistických okolitých krajín najviac. Mesačný plat Ivana Gašparoviča je 7 844 eur.

03.02.2014 13:00
prezidentsky palac, 20. rokov samostatnosti Foto: ,
Slovenský prezident zarába 7844 eur.
debata (27)

Podľa politológa Tomáša Koziaka ide o neprimerane vysoký prezidentský plat vzhľadom na nízku výkonnosť ekonomiky krajiny. Upozorňuje aj na výrazný nesúlad medzi platmi prezidenta a premiéra. Hoci prezident zarába približne dvojnásobok toho, čo predseda vlády, má menšiu zodpovednosť aj oveľa menej práce.

Slovensko má v porovnaní s Českom, Poľskom a Maďarskom, ktoré sú mu ekonomicky a hospodársky blízke, najmenej obyvateľov a druhú najnižšiu priemernú mzdu. Slovenský prezident navyše dostáva každý mesiac náhrady určené na reprezentáciu vo výške 1 327 eur. Jeho celkový mesačný príjem tak dosahuje 9 171 eur.

Podľa hovorcu prezidenta Marka Trubača paušálne náhrady hlava štátu pre seba nevyužíva. „Práve paušálne náhrady, ktoré má prezident k platu navyše, pravidelne poukazuje na účty ľuďom v hmotnej núdzi, hendikepovaným, ťažko zdravotne postihnutým a tým, ktorí sa so svojimi zúfalými životnými osudmi zverujú prezidentovi a žiadajú ho o finančnú pomoc. Prezident republiky nemá vyčlenenú žiadnu ďalšiu sumu slúžiacu na úhradu nákladov za ošatenie a podobne,“ uviedol Trubač. Prvý muž štátu má aj ďalšie výhody. Zadarmo môže využívať kompletne zariadený byt a má kedykoľvek k dispozícii služobné auto.

Z okolitých krajín má vyšší plat než Ivan Gašparovič len rakúsky prezident Heinz Fischer. Podľa politológa Tomáša Koziaka je to preto, že Rakúsko patrí ekonomicky k vyspelejším a bohatším krajinám, hoci počtom obyvateľov sa približuje k Slovensku. „Prezidentský plat by sa ani nemal odvíjať od veľkosti krajiny, ale od výkonnosti ekonomiky. Ak by sme patrili k superbohatým štátom ako Saudská Arábia, nikto by sa nepozastavoval nad tým, že prezident zarába mesačne cez 20-tisíc eur ako napríklad v Rakúsku,“ hovorí Koziak. Ak sa však podľa politológa porovnávajú krajiny, ktoré sú geograficky, historicky a ekonomicky blízke, slovenský prezident má podľa neho neprimerane vysoký plat.

Podľa Koziaka môže výška prezidentského platu vyvolávať nevôľu medzi ľuďmi najmä preto, že nie sú spokojní s tým, akým spôsobom prezident vo funkcii pracuje. „Táto otázka by možno tak nerezonovala, ak by prezident vykonával svoju funkciu tak, ako to občania očakávajú. Či napríklad plní úlohy, ktoré má aj po politickej stránke. Ak by bol populárny, ľudia by boli skôr ochotní prehliadnuť výšku jeho platu,“ tvrdí.

Trubač hovorí, že sa súčasný plat prezidenta od roku 2010 znižoval. „Na základe zmrazenia platov poslancov parlamentu mal prezident už v roku 2011 znížený plat oproti roku 2010 o sumu 2 304 eur za rok, čo predstavuje zníženie o 192 eur mesačne. Zmrazený plat namiesto každoročnej valorizácie má prezident dodnes,“ spresňuje jeho hovorca. Dodáva, že v minulom roku po zavedení osobitnej dane klesol jeho čistý mesačný plat o 798 eur.

Rozdiely v platoch nie sú len medzi prezidentmi okolitých krajín. Pokiaľ prezident u nás dostáva mesačne štvornásobok poslaneckého platu, predseda vlády len 1,5 násobok. Mesačne to vychádza okolo 4-tisíc eur. Koziak upozorňuje, že ide o rozpor, ktorý nezodpovedá rozsahu a náročnosti oboch funkcií. „Slovensko je parlamentná demokracia. Prezident plní predovšetkým reprezentatívnu úlohu. Premiér má oveľa vyššiu mieru zodpovednosti, viac práce a je určite viac aj pod drobnohľadom verejnosti. To by malo byť zohľadnené aj v odmene za prácu,“ tvrdí. Ak by mala byť práca odmeňovaná spravodlivo, teda podľa toho, koľko zodpovednosti a náročnosti predstavuje, podľa Koziaka by mali platy dostávať obrátene. Dodáva však, že výšky miezd oboch sú podľa neho beztak vysoké.

V porovnaní s Českom má slovenský prezident vyšší plat. Po odchode z Prezidentského paláca sa však situácia mení. Bývalí prví muži dostávajú podľa Trubača doživotne každý mesiac rentu vo výške 996 eur, služobné auto a jedného vodiča ochrankára. Žiadne iné finančné benefity po skončení mandátu nemajú. Českí prezidenti na dôchodku podľa tlačového oddelenia kancelárie prezidenta Českej republiky majú nárok na mesačnú rentu 1 818 eur a k tomu im štát každý mesiac poskytuje sumu v rovnakej výške na paušálne výdavky. Spolu tak majú príjem 3 636 eur. Platové podmienky ústavných činiteľov určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Porovnanie platov prezidentov

Slovensko
plat v eurách – 7 844
počet obyvateľov – 5 415 459
priemerná mzda – 793 €

Česko
plat v eurách – 6 642
počet obyvateľov – 10 526 214
priemerná mzda – 985 €

Maďarsko
plat v eurách – 5 099
počet obyvateľov – 9 960 000
priemerná mzda – 740 €

Poľsko
plat v eurách – 3 485
počet obyvateľov – 37 244 700
priemerná mzda – 852 €

Rakúsko
plat v eurách – 23 631
počet obyvateľov – 8 184 691
priemerná mzda – 2 393 €

Slovinsko
plat v eurách – 5 596
počet obyvateľov – 2 059 509
priemerná mzda – 1 498 €

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #platy #Ivan Gašparovič #platy u susedov