SaS: Pravicové strany by mali podpísať deklaráciu o spolupráci

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík vyzval strany Sieť, KDH a Most-Híd k podpisu deklarácie pravicových opozičných strán o povolebnej spolupráci.

26.02.2016 16:07
Richard Sulík, SaS Foto: ,
Šéf SaS Richard Sulík.
debata (23)

„Deklarácia hovorí, že ak bude po voľbách možnosť vzniku pravicovej reformnej vlády, takáto vláda aj vznikne a žiadna z pravicových strán nepôjde do koalície s Robertom Ficom,“ povedal dnes novinárom s tým, že voliči si takýto záväzok zaslúžia. Strany Sieť a KDH už podľa neho dali svojim voličom záruku, že po voľbách nebudú spolupracovať so Smerom. „Sieť a KDH vyčírili svoj slovník a pomerne jasne odmietli vládu so Smerom. Nastal ale čas, aby svoje verbálne ‚nie‘ potvrdili aj záväzkom,“ zdôraznil Sulík. V prípade strany Most-Híd Béla Bugár nevylúčil prípadnú spoluprácu so Smerom, podľa Sulíka by mal však dať voličom jasne najavo, že prvoradá je pre neho pravicová vláda. „Mal by dať najavo, že chcú vládnuť v pravici a nie kradnúť s Robertom Ficom,“ vyhlásil líder SaS. Dodal, že Deklarácia zodpovednosti za Slovensko hovorí o tom, že pravicové strany nepôjdu po voľbách do koalície so Smerom-SD, ak bude možný vznik pravicovej vlády.

Sulík povedal, že dnešok pripomína situáciu z roku 2012, keď sa strany SDKÚ, Most-Híd a KDH najprv vyjadrovali o spolupráci so Smerom neurčito, no potom pod silným verejným tlakom vládu s Robertom Ficom odmietli. Smer napokon vládol sám. Dnes je podľa Sulíka vysoko pravdepodobné, že Fico nebude môcť vládnuť sám a preto považuje strana SaS nadchádzajúce voľby za veľkú príležitosť, ako odstaviť Roberta Fica od moci. „V tomto snažení je dôležitý každý jeden hlas,“ povedal s tým, že nevyhnutnou podmienkou pravicovej reformnej vlády je však otvorená, férová a zrozumiteľná komunikácia s voličmi. Pravicových voličov menších strán ako SKOK, Tip, SDKÚ či Šanca opäť vyzval, aby zvážili svoju voľbu a nenechali svoj hlas prepadnúť v prospech Ficovho Smeru.

Podľa predsedu kresťanských demokratov Jána Figeľa je KDH jasnou programovou a politickou alternatívou voči nezodpovednosti a populizmu. V stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa strany Nataša Žembová, sa uvádza, že KDH už rok spája ľudí, odborníkov a politikov, aby sa cez KDH + vytvorila stredopravá alternatíva pre Slovensko. „Nevidím dôvod niečo osobitné k tomu pridávať alebo podpisovať, skôr naopak, aj programom a postojmi odmietnuť spoluprácu s tandemom Široký – Fico do volieb i po voľbách,“ dodal Figeľ vo vyhlásení.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #voľby 2016 #SASKA