V Európe sú najinteligentnejší Nemci

Nemci sú najinteligentnejším národom v Európe, ďaleko pred Britmi, o Francúzoch a Španieloch ani nehovoriac. Súťažiť s nimi môžu iba Holanďania a Poliaci. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na meranie priemerného inteligenčného kvocientu (IQ) európskych národov, ktoré vypracoval profesor Ulsterskej univerzity Richard Lynn.

27.03.2006 07:43
debata

V štúdii, ktorej závery zverejnil taktiež britský denník The Times, profesor zistil, že Nemci majú priemerný inteligenčný kvocient 108 a o jeden bod tak predbehli Holanďanov a o dva Poliakov. Za nimi nasledujú Švédi so 104 bodmi a Taliani (102).

Briti dosahujú hodnotu 100 bodov a majú tak jemný náskok pred Španielmi s 98 bodmi, ale pohodlne predbehli Francúzov (94). Na chvoste rebríčka “trónia“ Bulhari, Rumuni, Turci a poslední Srbi, u ktorých agentúra čísla inteligenčného kvocientu neuviedla.

Profesor Lynn, ktorý sa zapodieva porovnávaním inteligencie národov po celom svete, sa preslávil v roku 2005 kontroverzným záverom, podľa ktorého majú muži v priemere o päť bodov vyššie IQ, ako ženy.

Vyššie IQ u Britov profesor vysvetľuje víťazstvami britských zbraní nad francúzskymi v mnohopočetných vojnách už v stredoveku. “Je to neuznávaný historický zákon, že strana obdarená väčším IQ obvykle vyhrá. Výnimkou je, pokiaľ má podstatný početný nedostatok, ako tomu bolo u Nemcov v roku 1942,“ citovala agentúra Lynna.“

Dôvodom k rozdielnym IQ je podľa Lynna klíma. Ľudia žijúci v severských chladnejších oblastiach majú objemnejší mozog. Ako spočítali odborníci z Ulsterskej univerzity, obyvatelia severnej a strednej Európy disponujú mozgom o priemere 1320 kubických centimetrov v porovnaní s 1312 kubickými centimetrami obyvateľov južnej a juhovýchodnej Európy.

debata chyba