Huby by sa mali jemne trhať

Odrezať hubu nožom, alebo ju vybrať aj s podhubím? To je otázka, ktorá hubárov trápi zrejme od nepamäti. Odborníci odporúčajú druhý spôsob a jamku opatrne zahrabať trochou hliny alebo lístia.

10.08.2006 11:43 , aktualizované: 11:50
debata

Ani to však nezaručuje, že na mieste vyrastú huby opäť, povedal odborník zo zvolenskej univerzity Pavol Hlaváč.

„Ak v zemi necháme odrezaný kúsok hlúbika, môže začať hniť a tým zničiť celé podhubie. To je nevyhnutné pre rast ďalších húb,“ povedal Hlaváč z Katedry ochrany lesa a poľovníctva Technickej univerzity vo Zvolene. Hríb alebo iná huba by sa preto podľa neho mala odtrhnúť opatrným krúživým pohybom v smere hodinových ručičiek. Jamku by mal hubár zahrnúť, aby podhubie nevyschlo, dodal.

Tento spôsob zberu odporúča aj mykológ a spoluautor nedávno vydanej knihy Príručka hubára Vincent Kabát. „Videl som však už aj, ako z odrezaného hlúbika vyrástla nová huba. V prírode jednoducho nič neplatí bez výnimiek,“ povedal Kabát. Zvyšok hlúbika však môžu napadnúť iné huby, napríklad plesne, alebo hmyz a preto je podľa neho lepšie odtrhnúť hubu v celosti.

V rokoch, keď huby rastú vo väčšom počte, sa zvykne diskutovať, či na ich rast nemá vplyv rádioaktivita. „Po výbuchu ukrajinskej jadrovej elektrárne Černobyl v roku 1986 rástli huby naozaj vo väčšom množstve, než zvyčajne, ale v súčasnosti sa už ľudia vplyvu rádioaktivity nemusia obávať,“ povedal Hlaváč. „Rozhoduje počasie a klíma. Huby majú radi teplo a vlhko a naopak, zle na ne vplýva suché počasie a veľké teplotné rozdiely,“ dodal. S jeho názorom sa stotožnil aj Kabát.

Huby však dokážu viazať ťažké kovy ako olovo a kadmium a tie môžu človeku spôsobiť otravu, konštatovali obaja odborníci. „Takéto prípady boli zaznamenané v niektorých oblastiach Ruska, ktoré sa vďaka hojnému výskytu húb považujú za hubársky raj,“ povedal Hlaváč. Príznaky otravy sa vraj ponášajú na tie, ktoré spôsobuje jedovatá muchotrávka zelená. Huby by sa preto nemali podobne ako liečivé byliny zbierať pri frekventovaných cestách alebo priemyselných zónach, dodal Hlaváč.

Hubárska sezóna sa začína na Slovensku na jar, ale podľa odborníkov v najväčšom množstve zvyknú huby rásť na prelome augusta a septembra. Hubári sa zhodujú, že po dažďoch z predchádzajúcich dní sa začali huby opäť objavovať vo väčšom počte ako počas suchého júla.

debata chyba