Titanic bol jediný nepotopiteľný

Jeho panenskú plavbu pokrstila smrť v mrazivých vodách severného Atlantiku. Pred 95 rokmi si Titanic vzal so sebou do podmorského hrobu v hĺbke takmer štyritisíc metrov 1 518 duší svojich pasažierov. Po náraze na ľadovec zostal len vrak a príbeh, ktorý sa už dávno stal legendou modernej civilizácie. Z 2 223 ľudí sa zachránilo len 705.

16.04.2007 11:40
Titanic Foto:
Titanic
debata

„Vidieť Titanic na vlastné oči bol jeden z najúžasnejších zážitkov v mojom živote,“ povedal pre Pravdu James Delgado, výkonný riaditeľ Inštitútu podmorskej archeológie na Texaskej univerzite. „Bez ohľadu na to, koľko obrázkov alebo filmov o tom poznáte, a ja som poznal mnohé, tá loď, potopená na dne, je neuveriteľne ohromujúca, smutná a výnimočná. Vtedy pochopíte, že celý príbeh tej strašnej noci je skutočný,“ opisuje svoje zážitky Delgado.

Hoci sa v súvislosti s jeho potopením Titanicu často hovorí o pýche, ktorá predchádza pád, lodiarska spoločnosť White Star Line mala byť na čo hrdá. Parník bol 269,24 metra dlhý, 28,21 metra široký a mal výtlak viac ako 53-tisíc ton. Okrem svojej mohutnosti však lákal aj luxusom a prepychom. Pasažieri, samozrejme, tí bohatí, si mohli vychutnať plesovú halu, potrápiť si telo v telocvični či pri squashi a osviežiť sa v bazéne.

Trocha paradoxne pôsobí, že Titanic, ktorý je symbolom katastrofy, je zároveň dodnes aj symbolom luxusu. Svedčia o tom aj hodinky, ktoré predstavila švajčiarska spoločnosť Romain Jerome SA. Kolekcia má príznačný názov Titanic-DNA. Najlacnejšie hodinky stoja 7 800 dolárov, za najdrahšie zaplatia záujemcovia 173 100. Spoločnosť však nepochybuje, že ľudí s plnou peňaženkou sa nájde dosť, pretože na ruke budú mať kus histórie. Hodinky sú totiž vyrobené z kúskov skutočného Titanicu.

Za luxusný možno pokladať aj výlet k vraku, hoci let do vesmíru je predsa len drahší, stojí dvadsať miliónov dolárov. Aby ste videli Titanic, stačí vám 30– až 50-tisíc dolárov. Hoci mnoho vedcov podobné výlety odsudzuje, George Bass, Delgadov kolega, sa na to díva zhovievavejšie. „Prečo by len archeológovia mali možnosť vidieť Titanic?“ pýta sa. „Pri rozumnom využití môže turizmus pomôcť, pretože zaplatí výskum. Väčšina mojich archeologických expedícií je platená zo súkromných zdrojov, ľuďmi, ktorí podporia výskum niečoho, čo ich zaujíma,“ povedal Bass pre Pravdu.

A Titanic ľudí stále zaujíma. Svedčí o tom aj rovnomerný film Jamesa Camerona, ktorý zarobil viac ako 1,6 miliardy dolárov. Dramatický príbeh lásky Jacka a Rose v podaní Leonarda di Capria a Kate Winsletovej dojal ľudí na celom svete. Hoci dvaja zaľúbenci vznikli len v Cameronovej hlave, potopenie Titanicu stvárnilo dielo pomerne presne, aj paniku, ktorá vznikla. „Kapitán neprikázal všetkým nasadiť si záchranné vesty a zhromaždiť sa pri záchranných člnoch. Problémom bolo oddelenie pasažierov v tretej triede. Ľudia vôbec necvičili evakuáciu a posádka s tým tiež nemala veľké skúsenosti,“ pripomína pre Pravdu Jerry Chertkoff z univerzity v Indiane. Podľa neho podobné katastrofy pomohli zlepšiť postupy pri podobných udalostiach.

Tragédia Titanicu pomohla aj staviteľom lodí. „Mnoho zmien v konštrukcii lodí prišlo po potopení Titanicu. Presadilo sa zváranie častí namiesto nitovania,“ povedal pre Pravdu Richard Woytowich z Vysokej školy technologickej v New Yorku. „V porovnaní s inými loďami svojho obdobia bol Titanic veľmi bezpečný, ale hoci technológie oveľa pokročili, už si asi nikto nikdy netrúfne nazvať loď nepotopiteľnou.“

Objaviteľ vraku: Cítil som pýchu aj smútok

„Uvažoval som o okamihu, keď sa Titanic potopil a o obetiach katastrofy,“ opísal exkluzívne pre Pravdu objavenie vraku Robert Ballard, ktorý to dokázal v roku 1985.

Ako si spomínate na moment, keď ste Titanic objavili? Čo to pre vás znamenalo?
Bola to zmes rôznych emócii. Priznávam, že som pociťoval aj profesionálnu pýchu, že sa to podarilo práve mne. Zároveň som však ako človek cítil smútok. Uvažoval som o okamihu, keď sa Titanic potopil a o obetiach tejto katastrofy.

Vieme dnes už všetko o katastrofe alebo tragédia, ktorá sa odohrala pred 95 rokmi, stále v sebe skrýva tajomstvá?
Vždy tu zostanú nezodpovedané záhady, aj tie robia potopenie Titanicu fascinujúcim príbehom, ktorý dnes poznáme. Čo to bolo za tajomnú loď, ktorá bola na sever od parníka? Stále sa budeme pýtať, prečo kapitán Smith nevenoval dostatočnú pozornosť varovaniam pred hrozbou ľadovcov a prečo Titanic nezastavil alebo aspoň nespomalil.

Čo bolo najťažšou časťou vášho objavu?
Najkomplikovanejšie bolo na celý výskum získať dostatok peňazí.

Každý, kto má dostatok peňazí, môže vrak Titanicu vidieť. Ako hodnotíte tento podmorský turizmus?
Ja som bol od Titanicu vzdialený len zopár metrov a nemám problém s tým, keď ho chcú ľudia vidieť. Prekáža mi iné. Som proti tomu, aby sa z lode brali suveníry, najmä tie časti, ktoré ju stále tvoria. A rozhodne som proti tomu, aby turistické výpravy na vraku pristávali alebo sa ho vôbec nejakým spôsobom dotýkali.

Čo je jadrom podmorskej archeológie? Ak hľadáte ako vedec vrak potopenej lode, myslíte aj na ľudí, ktorých prevážala?
Je jedno, či som bol pri potopenom Titanicu, Bismarcku alebo nejakej starovekej lodi. Vždy si predstavujem aj ľudí, ktorí na tých miestach prišli o život.

Príbeh Titanicu veľmi spopularizoval film Jamesa Camerona. Páčil sa vám?
Veľmi. Sledovanie tohto filmu bolo naozaj príjemne zábavné.

Je kapitán Nemo stále vaším hrdinom?
Áno!

debata chyba