Nórsko je najpokojnejšia krajina na svete

Nórsko je najpokojnejšia krajina sveta a Irak je jeho absolútny protiklad, vyplýva to zo štúdie Index svetového mieru. Japonsko sa nachádza pri vrchole rebríčka a Rusko a Izrael na jeho spodných priečkach. Index vypracovaný týždeň pred summitom G8 v Nemecku hodnotil 121 krajín od Alžírska po Zimbabwe na základe faktorov, ako je úroveň násilia, organizovaný zločin a výdavky na armádu.

30.05.2007 20:30
Oddych Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Zatiaľ čo väčšina európskych krajín sa nachádza v horných priečkach, ktoré vypovedajú o najpokojnejších spoločnostiach, USA sa nachádzajú na 96. mieste a Rusko je štvrté od konca.

„Toto je pre lídrov na celom svete výstraha,“ povedal Steve Killelea z organizácie Economist Intelligence Unit, ktorá štúdiu vyhotovila. „Krajiny ako Japonsko a Nemecko môžu dať nádej alebo optimizmus tým krajinám, ktorých index je nízky, nádej, že na konci toho, čo sa môže v tejto chvíli zdať ako veľmi tmavý tunel, je svetlo,“ dodal Killelea.

Desiatka najpokojnejších a najmenej pokojných krajín sveta:

1. Nórsko

2. Nový Zéland

3. Dánsko

4. Írsko

5. Japonsko

6. Fínsko

7. Švédsko

8. Kanada

9. Portugalsko

10. Rakúsko

112. Angola

113. Pobrežie Slonoviny

114. Libanon

115. Pakistan

116. Kolumbia

117. Nigéria

118. Rusko

119. Izrael

120. Sudán

121. Irak

 

Index podporujú medzinárodní predstavitelia ako napríklad dalajláma, arcibiskup Desmond Tutu, bývalý americký prezident Jimmy Carter, či americký ekonóm Joseph Stiglitz a všetci nositelia Nobelovej ceny mieru. Zo záverov štúdie vyplýva, že malé, stabilné krajiny, ktoré sú súčasťou regionálnych zoskupení, akým je napríklad Európska únia, budú s väčšou pravdepodobnosťou pokojné.

„Príjem a vzdelanie sú kľúčovými premennými, ktoré podporujú pokoj,“ píše sa v správe. Killelea povedal: „Verím, že medzi pokojom a bohatstvom národov je korelácia, a preto kľúčovú úlohu musí zohrávať obchodovanie.“

debata chyba