Záchod s najkrajším výhľadom je pod Rysmi

Chata pod Rysmi vo Vysokých Tatrách má záchod s najkrajším výhľadom zo všetkých vysokohorských chát. Tvrdí to chatár Viktor Beránek. "Je tam veľké okno, z ktorého je panoramatický výhľad na všetky kopce, ktoré vidieť aj z chaty. Najväčší problém tohto záchodu je ten, že je stále obsadený," povedal Viktor Beránek.

11.10.2007 10:31 , aktualizované: 15:43
Záchod na Rysoch Foto: ,
Z toalety v Chate pod Rysmi sa turistom nechce odísť...
debata

Ľudia nechcú podľa chatára odísť zo záchodu a túto miestnosť využívajú aj na fotenie okolitej prírody. Okrem toho je záchod pomaľovaný obrázkami. Jednu zo stien záchodu pomaľoval filmár Pavol Barabáš, ktorý tam namaľoval "kamzíka, ktorý vyzerá ako žirafa,“ doplnil V. Beránek. Záujem o pomaľovanie stien bol veľký, preto chatár pridal záchodu ďalšie dve steny. Záchod je pomaľovaný zvnútra i zvonku.

Aj keď je Chata pod Rysmi najvyššie položenou vysokohorskou chatou vo Vysokých Tatrách (2250 m) je aj v tomto jesennom období často navštevovaná. Aj keď to už nie je to, čo býva v lete, keď sa za deň „premelie“ na chate aj vyše 1000 ľudí. Okrem prvých dvoch septembrových dní, keď snežilo a podmienky na túru boli nepriaznivé, sa počasie zlepšilo a Vysoké Tatry ponúkajú podľa V. Beránka úžasné pohľady. Jeseň v Tatrách je typická inverzným počasím. „Hore svieti slnko, dole sú mraky, stromy sú sfarbené, Žabie plesá občas zamrznú. Nebo je azúrovo modré v kontraste so snehom. Je to jedno z najfarebnejších a najpokojnejších období, “ priblížil súčasnú atmosféru vo Vysokých Tatrách a na chate.

Z toalety v Chate pod Rysmi sa turistom naozaj... Foto: Pravda, Svjatoslav Dohovič
Záchod na Rysoch Z toalety v Chate pod Rysmi sa turistom naozaj nechce odísť...

Značkovaný turistický chodník k chate je schodný a bezpečný. Po chatu je chodník bez snehu. Od chaty smerom na vrchol Rysov (2499 m) je už chodník miestami pokrytý snehom. Sneh je aj v okolí samotnej chaty. Chata pod Rysmi bude otvorená až do konca októbra. Od 1. novembra ju zatvoria, keďže na červenou farbou značkovaný chodník k chate sa vzťahuje sezónna uzávera turistických chodníkov.

Chata pod Rysmi má podľa V. Beránka výhodu aj v tom, že na chate nie je signál mobilných operátorov a nie je tu ani televízny signál. „Tento rok som zakázal aj rádio. Je tu pokoj, ale je to dobré, lebo žijeme viac s tými horami,“ doplnil V. Beránek. Televíziu im nahrádza príroda.

Chatu pod Rysmi otvorili 15. júla 1933. Niekoľkokrát bola prestavaná, aj po viacerých ničivých lavínach. Viktor Beránek je chatárom na Rysoch od roku 1979.

debata chyba