Nájdu sa poklady templárov na Slovensku?

Ľudia ich volali červení mnísi, oni sami si hovorili chudobní rytieri Krista, hoci svojho času patrili medzi najbohatšie organizácie v Európe. V sobotu uplynulo 700 rokov od hromadného zatýkania členov rádu templárov. Výročie oživilo záujem o ich majetky, ukryté údajne aj na území Slovenska.

16.10.2007 11:44
Templári Foto:
Členovia rádu templárov si hovorili chudobní rytieri Krista. Patrili však medzi najbohatšie organizácie v Európe.
debata

Český portál Detektorweb.cz, ktorý navštevujú hľadači historických pokladov, prináša podrobný výpočet slovenských lokalít, kde sa vraj v stredoveku zdržiavali červení mnísi. Na prvom mieste uvádza „jeden z najzáhadnejších kostolov“ z 13. storočia v Ludrovej pri Ružomberku. Niekde „pred oltárom kostola alebo pod ním“ majú byť uložené telesné ostatky majstra tohto tajomného rádu „s veľkým pokladom“.

Podľa starších slovenských aj maďarských historikov Liptova boli v tejto oblasti dokonca dva kláštory rádu templárov. Druhý z nich na vrchu Mních v obci Martinček. Z kláštora mala viesť tajná chodba na neďaleký templársky hrad Likava. Kláštor bol údajne sídlom komtúrstva, ktoré pôsobilo na takmer celom severe vtedajšieho Uhorska. Dosť dlho to tvrdil aj známy historik a publicista Ivan Houdek (zomrel v roku 1985), ku koncu života však prítomnosť templárov na vrchu sám vylúčil.

Mnohí renomovaní svetskí i cirkevní historici 19. storočia uvádzali ako sídla templárov aj Liptovskú Sielnicu, hrad Blatnica, kláštor a hrad v Slovenskej Ľupči i ďalšie miesta. Nezriedka sa pritom opierali o staršie pramene. Napríklad o údaje historika Daniela Fuxhoffera, podľa ktorého aj hrad Ilava patril od prvej polovice 12. storočia rádu chudobných rytierov Krista. Súčasní oficiálni historici sú spravidla zdržanlivejší. Prečo? „Na podobné tvrdenia nám chýbajú hodnoverné podklady, legendy nestačia,“ vysvetľuje Ferdinand Uličný z Prešovskej univerzity. Podľa legendy patril templárom aj hrad v Chmeľove a ďalšie lokality Šariša. A poklad na mieste zaniknutého Pustého hradu pri Sklených Tepliciach má dodnes strážiť červený mních…

Kto boli templári

Templársky rad, ktorého presný názov bol Chudobní rytieri Krista a Šalamúnovho chrámu (templa – odtiaľ názov templári), založili v roku 1119. Rytieri, ktorí ho zakladali, prisahali, že budú ochraňovať kresťanských pútnikov na ich ceste do Svätej zeme po tom, čo krížiaci dobyli Jeruzalem. Postupne zhromaždili obrovský majetok a pomáhali financovať vojenské výpravy niektorých európskych panovníkov. Legendy o ich skrytých pokladoch, tajných obradoch a moci boli dlho námetmi pre filmy a také knihy ako Da Vinciho kód. Rytierov tiež zobrazovali ako strážcov svätého grálu – pohára, z ktorého Kristus pil pri Poslednej večeri pred svojím ukrižovaním. V roku 1307 ich francúzsky kráľ Filip IV. obvinil z kacírstva. Nasledoval proces a rozpustenie radu. Vatikán pripravil vydanie dokumentov z tohto procesu, ktoré sa nezverejňovali 700 rokov. Do bývalého Uhorska prišli templári asi v druhej polovici 12. storočia za kráľa Gejzu II., onedlho postavili 11 kláštorov a nadobudli vplyv.

Templármi na Slovensku a ich pokladmi sa v súčasnosti zaoberajú prevažne laickí historici a autori literatúry faktu. Miloš Jesenský zo Žiliny už o nich napísal knihu, ktorá vyšla v češtine. Ešte do konca tohto roku má vyjsť ďalšia aj v slovenčine. Operuje v nich nielen ústne odovzdávanými legendami, ale aj zmienkami v historických kronikách. Napríklad o tom, že v kútskom Kostole Všechsvätých sa nachádza krypta templárskeho majstra Gottfrieda von Herberstein. Zomrel za záhadných okolností v roku 1230 počas návštevy Liptova. „Informácia nebola doteraz preskúmaná,“ tvrdí autor knihy.

Jesenský dúfa, že prítomnosť templárskeho rádu na území Slovenska potvrdia odtajnené dokumenty vatikánskeho archívu. Uličný o tom pochybuje. „Ak tu mali výraznejšie zastúpenie, už by to vyšlo dávno najavo aj bez vatikánskych archívov,“ myslí si historik stredoveku. Je však dosť pravdepodobné, že legendy o ukrytom bohatstve červených mníchov si chce potvrdiť aj niekto iný. A že do vytypovaných slovenských lokalít už mieria dobre organizované skupiny hľadačov pokladov, vybavených špičkovými detektormi kovov.

debata chyba