Vďaka sudoku precestoval kus sveta

Kým iný za tri minúty zje polievku alebo vyfajčí cigaretu, Košičan Peter Hudák vylúšti sudoku. Presne 180 sekúnd potrebuje bronzový medailista zo svetového šampionátu v týchto logických úlohách, aby zvládol ich najjednoduchšiu formu.

07.01.2008 09:48
Peter Hudák Foto:
Peter Hudák pri riešení sudoku na domácej súťaži v Žiline.
debata

Aj on si píše do jednotlivých mriežok čísla, ktoré by tam mohli byť. „Pomôcky si treba robiť vždy. Nemám nijaký špeciálny recept na lúštenie, najprv idem od jednotky po deviatku, potom po riadkoch a nakoniec po stĺpcoch. Najľahšie sudoku zvládnem za 180 sekúnd, najnáročnejšie mi trvá desať minút,“ dodáva.

Tvrdí, že najdôležitejšie je sústrediť sa. „Rýchlo treba zistiť, aký postup riešenia je časovo najefektívnejší. S tým súvisí aj schopnosť odhadnúť, kedy treba danú úlohu riešiť skúšaním a kedy iným spôsobom. Najzložitejšie je teda dospieť k správnemu postupu riešenia.“

„Prioritou sú pre mňa logické úlohy, sudoku je na doplnenie. Je to len jeden z typov úloh, ktoré sa riešia na súťažiach. V poslednom období však zaznamenalo veľký nárast popularity, a preto ho vyčlenili do samostatnej súťaže,“ približuje Hudák.

Sudoku nie je priorita
Peter Hudák je tretí najlepší v sudoku, v lúštení logických úloh mu patrí trináste miesto. K matematike a logickým úlohám mal vzťah odmalička, no pred štyrmi rokmi ho prestalo uspokojovať lúštenie hlavolamov v časopisoch. Rozhodol sa, že svoje kvality porovná s inými lúštiteľmi. „Chcel som zistiť, ako je to s mojou logikou v porovnaní s ďalšími. Samozrejme, je v tom aj súťažný adrenalín,“ opisuje 22-ročný študent.

Vďaka sudoku a logickým úlohám bol v Brazílii, precestoval aj mnoho európskych krajín. Košičan Peter Hudák študuje ekonomiku na Technickej univerzite a matematiku na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Voľný čas trávi nad hlavolammi. Majster Slovenska v sudoku a logických úlohách reprezentoval svoju krajinu v Chorvátsku, Maďarsku a Bulharsku a naposledy bol na svetovom šampionáte v Riu de Janeiro. Sudoku lúštil na majstrovstvách sveta v Taliansku a Česku.

Úlohy nielen rieši, ale často ich aj vytvára. „S bratom sme pripravovali hlavolamy na tohtoročnom turnaji v Prievidzi. Ako dlho trvá, kým vytvorím jednu úlohu? Ťažkej sa venujem aj niekoľko dní, ľahké úlohy sa dajú vytvoriť veľmi jednoducho. Jednoznačne náročnejšie je hlavolam vytvoriť ako vylúštiť. To, čo ja pripravujem hodinu, súťažiaci zvládnu za desať minút,“ tvrdí. Okrem logických úloh trávi Peter Hudák voľný čas aj pri počítači, s lúštením však chce po skončení štúdia pokračovať. „Až dovtedy, kým ma to bude zaujímať,“ hovorí. „Keď sa mi chce, zavriem sa do izby, kde mám pokoj. Občas lúštim aj celý deň, stane sa však, že sa do toho aj týždeň ani nepozriem. Záleží na nálade,“ povedal Peter Hudák.

Lúšti celá família
Celá rodina Hudákovcov má rada logické úlohy, Peter ich lúšti aj s bratom a otcom. Brat má devätnásť a tiež sa dvakrát zúčastnil na majstrovstvách sveta v logických úlohách. Raz bol aj na svetovom šampionáte v sudoku. Minulý rok obsadil druhé miesto na domácich majstrovstvách v logických úlohách. Otec sa tomu venuje iba rekreačne, lúšti po večeroch a na súťaže ide iba niekedy – aj to len pre zábavu," predstavil Peter rodinu. Podľa jeho slov má kamarátov aj zo súťaží, ale s nimi sa stretáva len pri logických úlohách. „S kamarátmi zo školy sa však už bavíme o normálnych veciach,“ vyhlásil.

Cestovanie po svete nie je lacná záležitosť. „Keďže nemám sponzorov, mám problémy utiahnuť to z vlastného vrecka,“ posťažoval sa. „Pomáha mi však Slovenský zväz hádankárov a krížovkárov. Keďže nepracujem, ťahajú to najmä rodičia,“ uviedol.

Ak by mal niekto chuť lúštiť na súťažiach, nemusí byť ani registrovaný. „Domáce súťaže sú otvorené pre každého. Stačí byť v stanovený čas na správnom mieste a môžete sa prihlásiť,“ pozval nádejných majstrov Slovenska. „Rieši sa v niekoľkých kolách a na každé je stanovený čas. Na medzinárodných súťažiach sa už úlohy lúštia niekoľko dní, súťažiacich však vysielajú národné zväzy,“ vysvetlil.

debata chyba