Zoo sa teší na maďarsko-slovenské mláďa

Ada od rána niečo tušila. Celý deň bez stravy totiž neveštil nič dobré. Kým ona hladná dupala nervózne v klietke, tím zoológov sa ponáhľal z Budapešti. Boli tam odobrať semeno od nosorožca menom Easy Boy, ktorý sa má na diaľku stať otcom vzácneho prírastku bratislavskej zoologickej záhrady.

28.01.2008 07:49
Nosorožec Foto:
Samica nosorožca Ada počas zákroku.
debata

Umelé oplodnenie nosorožca chovaného v zajatí nie je nič jednoduché. Zatiaľ sa takýmto spôsobom podarilo priviesť na svet len jedného potomka. Layla sa narodila takmer presne pred rokom v budapeštianskej zoo. Ďalší nosorožec „zo skúmavky“ sa narodil mŕtvy a jedna samica je v očakávaní. Ada z Bratislavy sa tak môže stať druhou alebo treťou samicou nosorožca v histórii, ktorá po umelom oplodnení privedie na svet živé mláďa.

Akcia sa začala o piatej večer, keď sa z Budapešti vrátili zoológovia na čele s Robertom Hermesom z Leibnizovho inštitútu v Berlíne. Hermes vedie skupinu expertov na reprodukciu slonov a nosorožcov. „Myslím, že sú jediní na svete, ktorí to vedia spraviť,“ uviedol bratislavský zoológ Martin Krug.

Prvá úloha pripadla rakúskemu anestéziológovi, ktorý mal Adu čiastočne uspať. Dôležité bolo, aby Ada ostala počas zákroku stáť, a tak sa mohol Hermes pomocou inštrumentu v tvare dlhého bičíka ľahšie dostať k vajíčku a zaviesť k nemu spermie. Po polhodine sa však bezvládna Ada zošuchla na pravý bok a ako-tak nad zemou ju museli držať štyria chlapi. Celý zákrok sa tým výrazne skomplikoval.

„Zákrok trval dlhšie ako obyčajne, lebo poloha samice nebola ideálna,“ povedal pre Pravdu po dokončení umelého oplodnenia Hermes. „Teraz ostáva 80 dní, aby sme mohli zistiť, či sa podarilo vajíčko oplodniť,“ dodal unaveným hlasom. „Ak by bola Ada gravidná, jej mláďa by sa malo narodiť v máji až v júni budúceho roka,“ doplnil ho Krug. Gravidita nosorožcov trvá približne šestnásť mesiacov.

Umelé oplodnenie bolo pre Adu posledným možným riešením. Vo veku 24 rokov sa jej na vaječníkoch začali tvoriť cysty a hrozilo, že sa potomka nikdy nedočká. Bratislavskí zoológovia sa ju snažili spáriť so samcom nosorožca, ktorého zapožičala zoo v Liberci. Neskoršie vyšetrenia však ukázali, že samec je na 80 percent neplodný. Aj preto sa darcom spermií stal budapeštiansky Easy Boy.

„Stále poriadne nemôžem uveriť, že sa nám túto akciu podarilo priviesť až sem. Najbližšie tri mesiace budeme všetci ako na tŕňoch v očakávaní, či sa Adu podarilo oplodniť,“ uviedol o pol ôsmej po dokončení zákroku Krug. Aké sú šance, že bol zákrok úspešný, nevedel odhadnúť ani Hermes. „Umelé oplodňovanie je v štádiu výskumu. Zatiaľ sa takto narodilo len jedno mláďa.“

debata chyba