Fidel Castro pil na Slovensku whisky

Keď Fidel Castro navštívil pred 36 rokmi Slovensko, rozprával sa o tom ešte dlho jeden vtip. Keď vraj vystúpil z lietadla, pozdravil 50-miliónový slovenský ľud. Pomocník ho šeptom upozornil, že 5-miliónový. Hádam už len viem, koľko sem vyvážame nášho rumu? – namietol comandante.

20.02.2008 07:43
Fidel Castro Foto:
Fidel Castro
debata

Písal sa jún 1972. Slávnostný banket na počesť kubánskeho lídra sa konal v hoteli Devín, lebo Bôrik ešte len stavali. „Mali sme príkaz odstrániť z viditeľných miest všetky americké reklamy, ba dokonca aj fľaše s whisky, ale prvé čo bolo, keď prišiel, že si pýtal whisky,“ spomína nekorunovaný kráľ bratislavských čašníkov Ján Šimko.

FOTOGALÉRIA kubánskeho vodcu Fidela Castra

Pred banketom si ho zavolal šéf protokolu Kudela a hovorí: Najprv bude rečniť desať minút predseda vlády Colotka, po ňom desať minút Fidel. Potom sa podáva puding so šľahačkou. Koľko cukrárom potrvá, kým ju urobia? Päť až desať minút, odpovedá vrchný čašník. Nech ju teda začnú šľahať, keď sa postaví Fidel – znel pokyn. „Ako keby vôbec nepoznal Castra, lebo ten rečnil polhodiny a cukrári museli dva razy začínať,“ dodáva Šimko.

Ale to nie je všetko. Už po recepcii zbadal Šimko na stole ufúľanú vojenskú čapicu. Zdvihol ju z bieleho naškrobeného obrusa a štítivo odhodil do kúta. O chvíľu vbehne vyplašený ochrankár a kričí : Kde je tá Fidelova čapica? „Aj skúsený kelner sa niekedy nestačí diviť,“ uzatvára Šimko.

Vybraní Bratislavčania sa mohli stretnúť s kubánskym vodcom na Slavíne, kde bol položiť veniec k pamätníku osloboditeľov mesta. Osobitnej cti sa dostalo vtedy 3-ročnej Marike Roškovej, ktorá Fidelovi odovzdala kyticu kvetov a on ju zdvihol na ruky a pobozkal. „O tom, že ju zobral na ruky, som sa dozvedela až v jasliach a na druhý deň to potvrdila fotografia v novinách,“ spomína jej matka Alžbeta Rošková.

Z Bratislavy letel comandante do Vysokých Tatier. Ubytovali ho v Grandhoteli v Starom Smokovci. Terajší riaditeľ hotela Miroslav Mikloš vie zo spomienok bývalých zamestnancov, že Fidel si s nimi večer zahral stolný tenis a v reštaurácii si pochutnal na bryndzových haluškách. Najviac sa však spomína na poľovačku, počas ktorej zastrelil dva kamzíky. Po love sa rozšírili – a dodnes kolujú – „zaručené“ správy o tom, že Castro ich skolil z vrtuľníka, či dokonca z lanovky. Šimko, ktoré dlhé roky spolupracoval aj s Tatralovom a zúčastňoval sa na poľovačkách rôznych vysokopostavených hostí, to považuje za nezmysel.

Castro po takmer polstoročí končí + VIDEO

Na okolnosť, že Fidelom zastrelené dva tatranské kamzíky sa vnímajú priam ako svätokrádež, zareagoval svojho času aj známy historik – esejista Ľubomír Lipták: „Historický posun vidieť v tom, že knieža Hohenlohe, majiteľ veľkej časti Tatier, ich zastrelil do roku 1926 vyše tisíc.“

Castro zo Slovenska odcestoval, ale po nejakom čase sem prišli mladé kubánske robotníčky. Pracovali napríklad v bratislavskej „cvernovke“ a podľa spomienok bývalých zamestnancov sa neveľmi znášali s vietnamskými spolupracovníčkami.

Fidelovi sa Tatry zrejme zapáčili a začal sem posielať ešte viac rumu, veľmi silných cigariet liguerosiek aj povestných kubánskych pomarančov, ktoré sa takmer nedali jesť.

Hlasuj za tento článok na -->

debata chyba