Čo má Remek spoločné s Cernanom

Prvý československý kozmonaut má korene v Žilinskom kraji, podobne ako jeho americký náprotivok astronaut Eugen A.Cernan. Obaja mali z otcovej strany predkov Slovákov a z matkinej Čechov. Svoje vesmírne lety absolvovali už v 70.rokoch minulého storočia, prvý raz sa však stretli až v roku 2001, aby spolu prežili dramatické chvíle pri havárii vrtuľníka.

01.03.2008 08:03
Prvý československý kozmonaut Vladimír Remek. Foto:
debata

Kým Cernan bol zatiaľ posledným človekom na Mesiaci, Remek sa stal prvým kozmonautom, ktorý nereprezentoval dve vtedy súperiace veľmoci, ale tretí štát. Zajtra uplynie 30 rokov od jeho letu do vesmíru.

Remekov otec sa narodil v Mojšovej Lúčke pri Žiline a urobil kariéru od vojenského pilota až  po veliteľa celého československého letectva. Ako pilot však začínal vo zvolenskom útvare, kam po skončení košickej leteckej školy nastúpil aj jeho syn Vladimír.

„Kým študoval v Košiciach, často nás navštevoval, ale cez leto u nás býval už aj v útlom detstve,“ spomína jeho teta Helena Remeková z Mojša. Vraj bol veľký šibal ako každý zdravý chlapec. Nikdy nezabudne na drámu, keď vari päťročný Vlado spadol do jamy s vápnom. Mali ju na dvore, práve pristavovali k domu. „Našťastie sa mu nič nestalo, lebo vápna v nej bolo už málo,“ dodáva pani Helena.

Keď sa Remekovi rodičia rozviedli, zostal budúci kozmonaut žiť s matkou a dvoma sestrami v Českých Budějoviciach. Slovenských príbuzných však prestal navštevovať až po roku 1972, lebo odišiel študovať do ruského Monina pri Moskve na Vojenskú leteckú akadémiu.

V tom čase sa už Cernan prechádzal po Mesiaci. Vedel o svojich historických koreňoch, preto mal so sebou v osobnom balíčku aj československú vlajku. Položil ju na mesačný povrch a priviezol späť na Zem s úmyslom odovzdať ju prezidentovi ČSSR. Zúrila však studená vojna a u nás aj normalizácia, preto Cernan prichádza o dva roky neskôr na Slovensko neoficiálne ako novinár akreditovaný na veľtrh Incheba. Z predstaviteľov štátu ho nikto neprijme, v rodisku jeho starého otca vo Vysokej nad Kysucou sa nedočká ani predsedu MNV a zákaz stretnúť sa s ním majú aj príbuzní. V Prahe sa nedostal k prezidentovi Husákovi, zástavu nakoniec daroval observatóriu v Ondřejove.

Remek skončí sovietsku akadémiu v roku 1976 a o dva roky neskôr letí s Alexejom Gubarevom na osemdňovú misiu do vesmíru. „Pozerali sme to celá rodina v televízii, aj sme sa báli, ale šťastne sa to skončilo a keď koncom júna prišiel k nám Vlado do Mojša, trocha sa zajakával, ale rýchlo sa to stratilo,“ rozpráva teta Helena.

Slávny synovec už sa prišiel ukázať rodine aj so svojou nastávajúcou, herečkou Hankou Davidovou, ktorá tiež mala otca Slováka od Zvolena. Zobrali sa nasledujúceho roku.

Medzitým Remek postupoval, rozviedol sa a znovu oženil, mal ďalšiu dcéru, povýšili ho na plukovníka. Prišla revolúcia, pracoval vo Vojenskom múzeu letectva a kozmonautiky v Prahe – Kbeloch, potom ako zástupca českých firiem v Rusku, teraz je europoslancom. Na slovenské príbuzenstvo nemá veľa času.

„Naposledy sme sa stretli pred štyrmi rokmi na pohrebe jeho otca v Prahe,“ rozpamätáva sa bratranec Ján Remek, syn pani Heleny. Je ich štrnásť súrodencov, v nedeľu 2.¤marca sa zídu u mamy a spoločne budú spomínať na hviezdny čas najznámejšieho z ich rodu.

Koncom októbra 2001 navštívil Prahu Cernan a spolu s Remekom leteli vrtuľníkom do Bernatíc pri Milevsku, odkiaľ pochádzala Cernanova babička. Asi minútu a pol pred príletom na miesto určenia sa vrtuľník zrútil – došlo mu palivo. Obaja kozmonauti skončili v nemocnici, ale všetko sa obišlo s ľahšími zraneniami. Cernan už jednu podobnú haváriu vrtuľníka prežil. Presne pred 30¤rokmi.

debata chyba