Hľadači pokladov doplácajú na naivitu

Desiatky Egypťanov, ktorých zaslepila chamtivosť a naivita, zahynula za posledných niekoľko rokov pri nelegálnych vykopávkach. Veria, že narazia na bájny faraónov poklad. Niektorí hľadajú šperky a zlato, aby ich mohli tajne predať na trhu so starožitnosťami.

06.03.2008 11:04
Pyramídy, Egypt, sfinga
Pyramídy.
debata

Iní ale pátrajú po legendárnej „červenej ortuti,“ respektíve po elixíre z nej, po večnom bohatstve a zdraví, chemickom prvku, ktorý sa podľa legendy nachádza v kapsliach ukrytých v hrdle egyptských múmií.

Vykrádači hrobov si nikdy neoddýchli, ale od januára tohto roku vypukla horúčka pátrania po faraónskom bohatstve vo vidieckej oblasti Nahja západne od Káhiry. Toto šialenstvo sa prejavilo, keď niektorí z miestnych obyvateľov oznámili, že ich domčekom hrozí kvôli dieram, ktoré hľadači vykopali v klamnej nádeji, že nájdu starožitnosti.

Samozrejme táto ilúzia je úplne mylná, vyhlásil Alá Šahát, zodpovedný za archeologickú oblasť neďaleko  Nahji. „Poslal som tam odborníkov pátrať, ale nenašli tam ani stopu po faraónských artefaktoch. Údajná existencia pokladov v Nahji nie je nič viac než povesti, ktoré šíria šarlatáni,“ vysvetľuje.

„Podvodníci presvedčia úbožiakov, že pod zemou ich obydlia je poklad nevyčísliteľnej hodnoty. Ak ho chcú dostať musia si zdomácniť škriatka, ktorý ho stráži,“ vysvetľuje. A šarlatáni samozrejme berú od svojich zákazníkov veľké peniaze za nákup vonných korení a talizmanov potrebných pre škriatkov, aby ľuďom dovolili vykopať poklady," usmieva sa škodoradostne úradník.

Niečo podobné hovorí aj inštalatér z Nahji Ašúr abú Muhammad. Potvrdil, že takzvaní kúzelníci podnecujú ľudí, aby vytrhli archeologické poklady z podlahy svojich domov. „Aj v mojej štvrti rozšírili fámu, že pod mojim domom sa skrýva poklad,“ dodáva Ašúr. „Ja ale nie som ochotný riskovať život, dom alebo prísť o peniaze, ako sa to stalo jednému môjmu známemu obchodníkovi. Ten utratil viac ako 72.000 dolárov za poplatky na kúzelnícke rituály a za vlastné vykopávky. Nakoniec nenašli nič. Jediné, čo urobili bolo, že poškodili základy,“ vypočítava „úspech“ naivného obchodníka.

Každopádne Ašúr ďakuje Bohu, že hľadanie pokladov v jeho obci zatiaľ neprinieslo také tragické následky ako v iných častiach zeme, kde ľudí našli mŕtvych pod tonami zeminy a kameňov. 

debata chyba