Slovu robot od Čapkovcov pomohli aj Slováci

Slovo robot, ktoré na označenie stroja vymysleli českí spisovatelia a bratia Josef a Karel Čapkovci, sa stalo známym aj vďaka Slovensku. Hru R.U.R., v ktorej sa v súčasnosti medzinárodne rozšírený pojem robot objavil po prvýkrát, totiž Karel Čapek (1890-1938) písal aj v Trenčianskych Tepliciach. V tomto kúpeľnom meste to potvrdili účastníci Festivalu vedeckej fantastiky, na ktorom priaznivci science-fiction spomínali na Karla Čapka.

25.05.2008 19:33
Karel Čapek Foto:
debata

„Bratia Čapkovci slovko robot odvodili od slova robota a malo naznačovať osobnosť, ktorej zmyslom života je len tá robota. České slovko robota treba v tomto prípade vnímať ako slovenský pojem ˙panské˙. Čiže bola to netvorivá, nútená, mechanická robota,“ povedal ČTK slovenský spisovateľ a publicista Miloš Ferko.

Pripomenul, že pojem robot sa objavil po prvýkrát v hre R.U.R. v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Na tomto diele Karel Čapek pracoval aj v Trenčianskych Tepliciach. Do kúpeľného mestečka chodil i so svojim bratom Josefom za otcom, ktorý v Trenčianskych Tepliciach pôsobil ako lekár.

„Slovo robot ako prvý vyslovil Josef Čapek. Karel ho vlastne prebral a akoby ho uviedol do života,“ spresnil publicista Ivo Veliký. Upozornil, že Karel Čapek tvoril počas návštev Trenčianskych Teplíc aj ďalšie hry, akými napríklad boli Lúpežník či Krakatit.

Návštevníci festivalu si mohli pozrieť i vedecko-fantastické filmy alebo si vypočuť debatu spisovateľov o dejinách sci-fi. Podobne ako v minulých rokoch mesto udelí v pondelok aj Cenu Karla Čapka za propagáciu života a diela tohto českého spisovateľa, ako i za praktické uplatňovanie česko-slovenských vzťahov. Cenu získajú člen Spoločnosti bratov Čapkovcov z Prahy Milan Kyška a umelecký historik z Bratislavy Bohumír Bachratý. V minulých rokoch si ocenenie prevzali napríklad herci Ladislav Chudík, Radovan Lukavský, Martin Huba, Emília Vášáryová či Josef Abrhám.

Karel Čapek patril medzi najvýznamnejších českých spisovateľov 20. storočia. Priatelil sa tiež s prvým československým prezidentom Tomášom Garrigueom Masarykom, ktorého politické a filozofické názory zaznamenal i vo svojich knihách. Spisovateľom bol aj jeho brat Josef, ktorý sa však preslávil hlavne ako maliar.

debata chyba