Zlúčeniny vo víne vraj spomaľujú starnutie

Výskumy amerických vedcov naznačujú, že chemické zlúčeniny, ktoré obsahuje červené víno, by raz mohli pomôcť udržať naše srdce "geneticky mladé". Vedci z Univerzity Wisconsin-Madison zistili, že resveratrol podľa všetkého v srdcových génoch zastavuje genetické zmeny spojené so starnutím.

05.06.2008 09:25
Červené víno Foto:
Ilustračné foto
debata

Tieto účinky, ktoré vedci popísali v časopise PLOS One journal, sú zrejme rovnaké, aké sú pri dodržiavaní nízkokalorických diét, ktoré, ako je známe, predlžujú život. Experti však zároveň varujú, že samotné pitie vína efekt neprinesie.

Resveratrol sa vyskytuje hlavne v červenom víne, v grepoch, granátových jablkách a tiež v menšom množstvo v bielom víne. Táto látka sa pre svoje antioxidačné a antibakteriálne účinky používa ako doplnok stravy. Kto by chcel však dosiahnuť tento účinok, musel by piť doslova desiatky litrov vína, a to sa neodporúča.

Resveratrol sa uvádza tiež ako príčina tzv. francúzskeho paradoxu – Francúzi sa dožívajú relatívne vysokého veku, a to bez ohľadu na stravu bohatú na živočíšne tuky. Tiež sa traduje, že pohár červeného vína k jedlu pomáha bojovať proti chorobám srdca.

Prirodzený proces starnutia u zvierat i u človeka sa prejavuje v zmenách tisícok génov. A aj keď nepoznáme presné následky všetkých týchto zmien v expresii génov (prevedenie v géne uloženej informácie v bunkovú štruktúru), podľa všetkého celkovo prispievajú k všeobecnému ochabovaniu organizmu. Myši, ktorým bol podávaný resveratrol, mali týchto zmien v expresiu menej ako tie, ktoré ho nekonzumovali.

Vedci tiež upozorňujú na podobnosti medzi zmenami expresie génu pri podávaní resveratrolu s tými, ktoré boli zaznamenané u myší, ktoré „držali“ nízkokalorickú diétu. To len oživilo špekulácie, že aplikácia chemických zlúčenín by mohla mať rovnaký efekt.
Mnoho zvierať, ktoré z rôznych dôvodov podstúpia radikálne „kalorické obmedzenie“, že dlhšie. Doktor Tomas Prolla, jeden z autorov štúdie, tvrdí, že u ľudí je to podobné a že by to mohlo do seba zapadať. „Musí existovať asi niekoľko hlavných biochemických ciest, ktoré kalorické reštrikcie aktivujú. Tie potom následne aktivujú mnoho ďalších smerov. A aj resveratrol podľa všetkého tieto hlavné cesty aktivuje,“ povedal.

Nič z toho však nemusí byť dobrá správa pre milovníkov vína. Doktorka Louise Connelyová z Imperial College, ktorá skúmala vplyvy resveratrolu na pľúcne choroby, tvrdí, že chemikálie nezostávajú v ľudskom tele dosť dlhú dobu na to, aby mali nejaký efekt. „Molekula resveratrolu je z krvného riečiska veľmi rýchle odstránená pri látkovej výmene v pečeni. Aby to nejaký účinok malo, museli by ste piť galóny litrov vína, a to sa zase neodporúča“. Podľa Connelyovej tieto skúsenosti pre ľudstvo možno zužitkovať jedine tak, že bude vyvinutá chemická zlúčenina, ktorá tento problém preklenie.

debata chyba