Deti sa naučia rozpoznať ohniská úrazov

Po prvom ročníku projektu Bezpečná komunita, ktorý pomohol hravou formou školákom lepšie vnímať nebezpečenstvá, ktoré na nich striehnu na cestách, štartuje jeho ďalší ročník. Komunálna poisťovňa spolu s Prezídiom Policajného zboru SR a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustila projekt Smiling Kids, ktorý na Bezpečnú komunitu nadväzuje.

12.06.2008 12:41
Deti, policajt, doprava Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Poviem to úplne otvorene. Na Slovensku existuje veľké množstvo projektov, štátnych, súkromných, ale aj tých, ktoré sú viazané cez mimovládne organizácie. Ich efektivita je však omnoho nižšia ako v tomto prípade,“ myslí si výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Jozef Turčány.

V tomto roku sme sa rozhodli venovať pozornosť prevencii úrazov na školách," informoval marketingový riaditeľ Komunálnej poisťovne Ladislav Kulík. Projekt je zložený z dvoch fáz, pričom prvá odštartovala začiatkom júna distribúciou ankiet na všetky základné školy na Slovensku. Cieľom prieskumu je zistiť, ktorá skupina školákov je najviac ohrozená rizikom úrazu. Slúžia na to anketové lístky, ktoré sú práve v týchto dňoch distribuované do škôl. Ide o doteraz najväčší prieskum zameraný na bezpečnosť školákov. Lístky zaslali na 2289 škôl, pričom by sa mali dostať k takmer pol miliónu aktívnych žiakov a ich rodičom.

„Následne, na základe výsledkov ankety, identifikujeme dve základné najohrozenejšie skupiny, na prvom a na druhom stupni základných škôl a vypracujú sa didaktické materiály. Tie rozdistribujeme na základné školy v septembri. Základnou úlohou žiakov bude identifikovať ohniská úrazov alebo nebezpečenstiev, ktoré im hrozia na škole, na školských dvoroch a podobne,“ dodal Kulík. Samotná výchovno-vzdelávacia časť prebehne v mesiacoch september 2008 – január 2009.

Na základe výberu odbornej poroty získa odmenu v každom kraji jedna škola. Budú ňou športové pomôcky v hodnote 20 000 Sk. Hlavnou cenou v súťaži je špecializovaná učebňa podľa potrieb školy v hodnote 300 000 Sk pre dvoch hlavných víťazov, z prvého aj z druhého stupňa.

debata chyba