Útok mimozemšťanov: Skončili by ako USA v Iraku?

Prídu v mieri? Alebo aby si nás podrobili či úplne vymazali z galaxie? Zoznámenie sa s mimozemskou civilizáciou by pre ľudstvo nemuselo byť len najúžasnejšou správou v histórii, ale aj správou poslednou. Ak by ufóni prišli navštíviť našu planétu z nekonečných diaľok vesmíru, museli by byť technologicky oveľa vyspelejší ako pozemšťania v súčasnosti. V prípade ich zlých úmyslov by ľudstvo nemalo veľa šancí.

02.07.2008 07:00
Planéta Foto:
Ilustračné foto
debata

„Všeobecne sa predpokladá, že hocijakí ufóni, ktorí by sem prišli vo väčšom množstve, by ovládali techniku, ktorá im umožní cestovanie medzi galaxiami. Rovnako ako obyvatelia Zeme, kde technologický pokrok znamená aj pokrok vojenský, mimozemšťania by mohli svoje možnosti využiť aj na boj. Keďže ľudia by boli oproti nim zaostalí, nedokázali by sa dostatočne brániť,“ povedal pre Pravdu Istvan Csicsery-Ronay, odborník na sci-fi literatúru z DePauwovej univerzity v Indiane. „Tento predpoklad odrážajú aj filmy ako Deň nezávislosti. Všetko závisí od toho, ako by sa rozhodli svoje zbrane použiť. Spojené štáty mali jednoznačnú technologickú prevahu oproti irackej armáde, ale teraz nie sú Američania schopní poraziť rebelov. Ak by mimozemšťania nechceli túto planétu iba zničiť, gerilový spôsob boja by im tiež mohol znepríjemniť život,“ špekuluje Csicsery-Ronay.

Keď sa v roku 2003 začala vojna v Iraku, prišla komunita fanúšikov UFO s vlastným vysvetlením, prečo sa prezident George Bush konflikt rozhodol začať. Bolo to vraj preto, lebo Saddám Husajn mal k dispozícii unikátnu technológiu z havarovanej mimozemskej lode. Teória je, samozrejme, poriadne pritiahnutá za vlasy, ale britský spisovateľ Timothy Good pripomína, že ufónmi sa zaoberali v histórii už viacerí štátnici.

„Sovietsky šéf Michail Gorbačov v roku 1987 povedal, že v roku 1985 sa na stretnutí v Ženeve s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom hovorilo aj možnom útoku z vesmíru. Reagan vtedy vyhlásil, že ak by došlo k mimozemskej invázii, verí, že by sa USA a ZSSR spojili, aby ju odvrátili,“ povedal pre Pravdu Good, ktorého posledná kniha má názov To, čo potrebujete vedieť: UFO, armáda a tajné služby. „Bývalý kanadský minister obrany Paul Hellyer, ktorý sám tvrdí, že UFO videl, zase uviedol, že svetové vlády by z kontaktov s mimozemšťanmi mali konečne zvesiť závoj tajomstva,“ pripomína Good.

debata chyba