Fio bankaFio banka

Slovenskí pastieri zaučia mongolských, ako robiť syr z mlieka jakov

Slovenskí pastieri oviec budú učiť mongolských pastierov vyrábať trvanlivý zrejúci syr. Pôjde o syr z jačieho mlieka, ktoré je podobné ovčiemu mlieku. V súčasnosti sa z jačieho mlieka v Mongolsku nevyrábajú žiadne trvanlivé výrobky.

22.08.2008 08:25
Syr
debata

Jeho spracovaním a predajom by si mali mongolskí pastieri finančne polepšiť, uviedla pre agentúru SITA riaditeľka mimovládnej organizácie A-projekt Vlasta Körnerová. Na projekt získali takmer 3,5 milióna korún (116 179 €) zo slovenskej rozvojovej pomoci.

Na Liptov sa najprv prídu učiť robiť syr tri mongolské rodiny z Archangajskej oblasti. Zároveň by mali získať skúsenosti aj z predaja mliečnych výrobkov. V Mongolsku sa v rámci projektu vybuduje viacúčelové školiace stredisko, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie ďalších pastierov a farmárov. Taktiež sa kúpi potrebná technológia na výrobu. Naším cieľom je, aby takto vyrábaný syr získal potrebný certifikát a svojich odberateľov v mongolských mestách. Dôležité bude, aby sa aj po skončení projektu zachovala hygiena a kvalita pri výrobe tohto syru, dodala. Školiace stredisko by malo byť po ukončení projektu financované z mongolského štátneho rozpočtu. Na projekte spolupracujú s partnerskou mongolskou organizáciou YAK Society, ktorá bude pomáhať miestnym farmárom pri manažovaní predaja syra.

Facebook X.com debata chyba Newsletter