Po korunovácii budú padať hlavy

Tak ako majú Benátky svoj karneval, Barcelona Gaudího, Bratislava sa pýši korunovačnými slávnosťami. Autentický obrad s kráľovskou vážnosťou a veľkolepou atmosférou po roku opäť zaplní Hlavné námestie. V prvú septembrovú sobotu budú tisíce poddaných sledovať Maroša Kramára, ktorý sa zhostí úlohy jedného z hlavných aktérov tridsaťročnej vojny - kráľa Ferdinanda II.

27.08.2008 11:27
Korunovačné slávnosti Foto: ,
Korunovanú kráľovnú Annu si vlani na Hlavnom námestí zahrala herečka Zuzana Fialová. Tento rok je na rade Ferdinand¤II. v podaní Maroša Kramára.
debata

„Už som si pár kráľov zahral, ale tento bude pre mňa výnimočný,“ zhodnotil Kramár, ktorý vyrastal v dome kata na Baštovej ulici. „Dúfam, že popravíme tých pravých,“ pousmial sa. Kráľ Ferdinand totiž v roku 1620 po potlačení českého stavovského odporu v bitke na Bielej hore podpísal rozsudok smrti nad 27 odsúdencami. Preto bude súčasťou podujatia aj poprava, pripomínajúca padanie hláv na Staromestskom námestí v Prahe.

Program pod taktovkou režiséra Pavla Smolíka sa tradične začne vyše stočlenným korunovačným sprievodom z Bratislavského hradu. „Tento rok budú slávnosti o trochu kratšie. Deň bude nabitý podujatiami a koncipovaný tak, aby si ľudia stihli pozrieť všetko,“ povedal Smolík.

Srdcom osláv bude, ako inak, samotná korunovácia na Hlavnom námestí. Režisér pri nej vychádzal zo starých liturgických kníh, obrázkov a rytín. Potom sa ceremoniál presunie na Hviezdoslavovo námestie, kde budú pasovať rytierov rádu Zlatej ostrohy. Bubny a poľnice na petržalskej strane pod Starým mostom priblížia boje počas tridsaťročnej vojny. „Hlavnými bodmi programu budú dve bitky. Boj jazdy s pechotou a boj dvoch peších oddielov – švédskych a cisárskych v podaní skupiny historického šermu Tostabur,“ priblížil Smolík.

Diváci sa po spomínanej poprave na Hviezdoslavovom námestí môžu tešiť na ohňostroj, ktorý ku korunováciám patril odjakživa. Dokonca pri prvej v roku 1563 preň vyhorela časť mesta. To bolo zrejme dôvodom, aby cisár Maximilián pred korunováciou svojho syna Rudolfa nechal vybudovať na Hlavnom námestí fontánu pre prípad, keby pyrotechnika opäť neposlúchla.

Slávnosť, ktorá sa stala jedným z najsledovanejších podujatí na Slovensku, organizuje občianske združenie Korunovačná Bratislava a Bratislava Tourist Service po šiesty raz. Minulý rok, keď sa obrad premiérovo presunul z Dómu svätého Martina na námestie, sa do roly korunovanej Anny Tirolskej vžila herečka Zuzana Fialová.

//Kto bol Ferdinand II.
Keďže cisár Matej II. nemal deti, voľba následníka trónu padla na jeho synovca Ferdinanda¤II. Habsburského. Dňa 1. júla 1618 ho v Prešporku korunoval ostrihomský arcibiskup Peter Pázmaň a palatín Žigmund Forgáč. Nový kráľ musel o svoj trón stále zápasiť. Bol považovaný za schopného politika a obratného diplomata, ktorý v ťažkých časoch tridsaťročnej vojny dokázal presadiť koncept absolútnej monarchie. Koncom roku 1636 sa jeho zdravotný stav začal zhoršovať a 15. februára 1637 zomrel vo Viedni vo veku 59 rokov. Ferdinand II. bol dva razy ženatý a zanechal po sebe štyroch potomkov. Krajiny zmietajúcej sa vo vojne sa ujal jeho syn Ferdinand III. //

debata chyba