Bez vernosti niet šťastia v manželstve

Vernosť, deti a ochota diskutovať o problémoch sú pre Slovákov zárukou šťastného manželstva. Najmä deti a diskusiu považuje za kľúčové takmer osem z desiatich ľudí, vernosť dokonca takmer deväť z desiatich. Naopak, najmenej podstatné pre šťastné manželstvo sú podľa prieskumu sociológov rovnaké názory manželov na politiku a rovnaký spoločenský pôvod.

25.09.2008 06:20
domáce práce - maľovanie - partneri - láska -... Foto:
ilustračné foto
debata

Pred sedemnástimi rokmi považovali ľudia za kľúč k šťastiu v manželstve deti, vernosť bola až na treťom mieste. Dnes si poradie vymenili. ,,Vo svete neistoty, keď veľa vecí zlyháva, nie je veľká dôvera v druhých ľudí, ľudia chcú mať aspoň doma istotu. Zrejme preto tá vernosť na prvom mieste," reagovala sociologička Zuzana Kusá.

Na treťom mieste s výrazným náskokom pred ostatnými hodnotami je ochota hovoriť o problémoch v manželstve. Podľa sociológov je to aj vďaka médiám. „Učia ľudí hovoriť aj o citlivých témach, komunikáciu v manželstve možno vidieť aj v rôznych televíznych sitkomoch,“ dodala.

Nižší dôraz na deti ako zdroj šťastia v manželstve podľa nej súvisí s poklesom pôrodnosti. Mladí ľudia deti odkladajú na neskôr, niektorým manželstvám sa potomka nepodarí splodiť vôbec, preto deťom v manželstve pripisujú o niečo menší význam ako kedysi. Podobne poklesol aj význam harmonického sexu či dobré bytové podmienky. Rozhodujúce nie je ani rovnaké náboženské presvedčenie – kým v roku 1991 bolo ešte dôležité pre tretinu Slovákov, dnes pre necelú štvrtinu.

Zmeny nastali aj v názore na výchovu detí. Kým pred sedemnástimi rokmi rodičia vštepovali deťom najmä slušné spôsoby, dnes je to pracovitosť. Významne sa prepadla tolerancia a ohľaduplnosť k iným ľuďom. Iba necelá polovica Slovákov ich považuje za dôležité hodnoty, ku ktorým by mala viesť rodičovská výchova.

Výsledky prieskumu však nemusia odrážať realitu. Myslí si to detská psychologička Mária Hargašová z Michaloviec. „Ľudia môžu mať skreslenú predstavu o tom, čo tie hodnoty znamenajú. Niekto hovorí o pracovitosti, ale okolie ho pozná inak,“ upozorňuje.

Pripúšťa však, že rodičia chcú, aby boli deti v živote úspešné, a tak im vštepujú radšej iné hodnoty ako ohľaduplnosť k druhým. „Málokto dokáže dnes oceniť to, v čom je dieťa dobré. Oveľa častejšie rodičia deti kritizujú s odôvodnením, aby nespyšneli. Stále nevieme viesť deti k zdravému sebavedomiu. K tomu, aby boli samy sebou,“ dodáva Hargašová.

Pre rodičov okrem pracovitosti vzrástol aj význam zodpovednosti, samostatnosti a sporovlivosti. Menej z nich vedie deti k náboženstvu a viere. Najmenej dôležitými hodnotami sú podľa prieskumu nesebeckosť a predstavivosť. Aj keď ich význam oproti minulosti o niečo vzrástol.

debata chyba