Opaľovanie v soláriách zabíja, tvrdia vedci

Opaľovanie v soláriu ročne zabije 43 Austrálčanov, u ktorých vyvolá melanóm kože a je zodpovedné za ďalších 2600 diagnóz rakoviny kože ročne. V správe to uvádzajú austrálski vedci, ktorí na základe tohto zistenia vyzvali austrálsku federálnu vládu, aby zakázala alebo aspoň striktne obmedzila opaľovacie soláriá.

05.10.2008 09:32
Solárium, opaľovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Tím Queenslandského ústavu pre zdravotný výskum uvádza, že opaľovanie v soláriu je ročne zodpovedné za vznik 281 prípadov melanómu, najsmrteľnejšieho druhu rakoviny kože, na ktorý 43 ľudí ročne zomrie. Ďalších zhruba 2600 prípadov iných druhov rakoviny kože ročne je možné používaniu solária pripísať. Každoročné náklady na zdravotný systém za prípady rakoviny kože, ktorým je možné predísť, sú asi tri milióny dolárov, napísala doktorka Louisa Gordonová z časopisu Medical Journal of Australia.

Profesor Simon Chapman zo Školy verejného zdravia univerzity v Sydney je za úplný zákaz solárií. „Na rozdiel od vystavenia sa slnku sú solária jednoznačne dokázateľný faktor prispievajúci vzniku melanómu,“ uvádza. „Ich zákaz by nepochybne privítala značná časť verejnosti a všetci, ktorí bojujú proti rakovine.“

Podľa zistení vedcov sa počet solárií vo väčšine austrálskych miest od roku 1992 zvýšil štvornásobne a v Melbourne dokonca šesťnásobne. Testy vedcov z Austrálskeho úradu pre jadrovú bezpečnosť dokázali, že väčšina solárií vysiela UV žiarenie v intenzite, ktorá je trikrát silnejšia ako poludňajšie slnko v Brisbane.

debata chyba