Traja parašutisti vyskočili nad Everestom

Trojica parašutistov zoskočila s padákom nad najvyššou horou sveta Mount Everestom. Dokázali to ako prví na svete.Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním na organizátorov expedície Skydive Everest, ktorí ju pripravovali niekoľko rokov.

05.10.2008 12:00
Parašutista, padák Foto:
Ilustračné foto
debata

Viac ako tri desiatky parašutistov z desiatich krajín sveta vrátane Veľkej Británie, Kanady, USA a Nového Zélandu sa v Nepále od minulého týždňa pripravovali na zoskok z lietadla vo výške 142 metrov nad vrcholom Mount Everestu.

Možnosť stať sa priekopníkmi dostali Novozélanďanka Wendy Smithová, Britka Holly Budgeová a Neil Jones, ktorý má kanadské a britské občianstvo. V prvom zoskoku tohto druhu na svete opustila trojica parašutistov lietadlo, takmer pol minúty padali voľným pádom a nakoniec si otvorili špeciálne zrekonštruované padáky. Obleteli horu a pristáli vo výške 3764 metrov nad morom. Ide o údajne navyššie položené miesto na svete na pristánie s padákom.

Padáky, ktoré použili, boli väčšie ako obvykle. Museli im pomôcť zabrzdiť pád v riedkej atmosfére. Všetci traja mali pri zoskoku kyslíkovú masku.

„Bolo to úžasné,“ povedala po zoskoku Smithová. „Ešte nikdy som nevidela toľko hôr. Byť na vrchole sveta bolo ohromujúce. Ďakujem vám.“

Organizátori chcú v priebehu nasledujúceho týždňa usporiadať niekoľko ďalších podobných zoskokov.

Na najvyššiu horu sveta (8848 metrov nad zemou) vystúpil prvý 55-ročný Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Odvtedy sa na vrchol dostalo viac ako 3 000 horolezcov vrátane 16-ročného chlapca, 76-ročného muža, muža s protézou a jedného nevidomého.

debata chyba