Prepíše nález medenej sekery dejiny?

Nález medenej sekery, ktorú podľa odhadov vyrobil praveký zlievač kovov na území dnešného Srbska pred 7500 rokmi, možno prepíše dejiny.

07.10.2008 21:19
Iža, Rímsky tábor, archeológia Foto:
Ilustračné foto
debata

Pokiaľ sa časové vymedzenie nálezu potvrdí, bude to znamenať, že ľudia boli schopní spracovať kov o 300 až 800 rokov skôr ako sa predpokladalo. Pre srbskú agentúru Beta to povedala archeologička Julka Kuzmanovičová-Cvetkovičová, ktorá sa podieľa na vykopávkach.

Nálezisko v Pločniku, 200 kilometrov južne od Belehradu, vedci objavili už v roku 1927. Dôkladne ho však začali skúmať až v posledných rokoch. Podľa archeológov bola táto lokalita v rámci celej balkánskej oblasti centrom spracovania kovov, a to zrejme už v šiestom tisícročí pred našim letopočtom.

S názorom, že medená ruda sa v Pločniku tavila už pred 7500 rokmi, prišli vedci pred rokom. Až teraz však vďaka nálezu sekery držia v rukách dôkaz.

Meď sa ako hlavná surovina na výrobu nástrojov presadila v neskorej dobe kamennej, takzvanom eneolite, ktorý odborníci datujú zhruba do obdobia medzi rokom 4000 až 2000 pred našim letopočtom. Uplatnila sa predovšetkým na Blízkom Východe a v južnej a juhovýchodnej Európe. Neskôr sa meď začala zlievať s cínom pri výrobe bronzu.

debata chyba