Šéfovia sa správajú ako šimpanzy

Mužskí šéfovia sa podľa najnovšieho výskumu austrálskych vedcov správajú ako príslušníci zvieracej ríše, najmä ako šimpanzy. Výskumníci z Univerzity Nového Južného Walesu si vzali na mušku stovky manažérov a zamestnancov a dospeli k záveru, že v každom pracovnom prostredí si šéfovia, rovnako ako dominantné zvieratá, vyznačujú svoje územie, presadzujú svoju autoritu a stavajú na obdiv svoju moc.

08.10.2008 09:20
Podpis, kariéra, zamestnanie, práca, zmluva Foto:
Ilustračné foto
debata

Manažéri si tiež obliekajú tmavé obleky s košeľami alebo kravatami jasných farieb, rovnako ako sa zvieratá okázalo chvastajú žiarivo farebnými časťami tela. Kým v prírode je účelom privábiť partnerku, v úrade ide o presadzovanie miesta v hierarchii.

„Z evolučného hľadiska je známe, že asi dvesto druhov zvierat sa naparuje a nadúva hruď,“ vysvetlil šéf vedeckého tímu, profesor Jeffrey Braithwaite. „Homo sapiens sa počas viac ako dvoch miliónov rokov vyvinul v kmeňového a hierarchického jedinca a skutočne sa na vývojovej biologickej úrovni príliš nelíši od iných živočíšnych druhov. Pravdepodobne to máme zakódované v génoch.“

Podľa štúdie, uverejnenej v odbornom austrálskom časopise Journal of Healt Organisation and Management, majú vedúci pracovníci sklon zaobstarávať si väčšie stoličky ako ktokoľvek iný, hovoriť hlasnejšie a častejšie vyrušovať. Svoju reč tiež prešpikujú manažmentovým žargónom v snahe miasť ľudí.

„To, čo sme objavili, je univerzálne, animálne predvádzanie moci, mužnosti, sexuality a autority, ktoré sa zdá byť hlboko zakorenené,“ dodal Braithwaite.

debata chyba