Putin dostal film o džude, ulicu vraj nechce

Prvý raz po ôsmich rokoch neoslavoval narodeniny ako prezident, vďační Rusi však na neho nezabudli. Už v nedeľu po Vladimirovi Putinovi pomenovali výstavnú ulicu v centre čečenskej metropoly a včera v rodnom Petrohrade dostal k 56. narodeninám film, v ktorom hrá sám seba. Päť mesiacov po odchode z Kremľa si predseda ruskej vlády užíva kult osobnosti, o akom sa novému prezidentovi ani nesníva.

08.10.2008 09:49
Vladimír Putin Foto: ,
Ruský premiér Vladimir Putin
debata

„Vladimir Putin zaujal v našej spoločnosti postavenie, ktoré už nezávisí od zastávaného postu, ale od jeho osobnej autority a úcty ľudu k nemu,“ zložil oslávencovi poklonu šéf hornej komory parlamentu Sergej Mironov. Podľa prieskumu verejnej mienky ústavu Levada takmer tretina Rusov verí, že skutočným pánom Ruska zostal Putin, takmer polovica si myslí, že o moc sa delí s novou hlavou štátu, a iba jeden zo šiestich opýtaných predpokladá, že posledné slovo má prezident Dmitrij Medvedev. „Nezávisle od funkcie, ktorú vykonáva, jeho talent, energia a cieľavedomosť vždy viedli k úspechu a v posledných rokoch Putinove úspechy sú úspechmi celej krajiny,“ citovala Mironovov chválospev na Putina agentúra Regnum.

Putin už tradične oslavoval v Petrohrade, kam pre sklz v programe návštevy Bieloruska pricestoval až v noci na včera. Napriek pokročilému času ho trpezlivo čakal Konstantinovský palác plný gratulantov, ktorí prišli na premiéru filmu Učíme sa džudo s Vladimirom Putinom. Putin, majster športu a držiteľ čierneho pásu v džude, už krátko po príchode do Kremľa vydal rovnomennú knihu, ktorá odvtedy vyšla v dvanástich krajinách sveta. Inštruktážny film k tejto knihe, ktorý vychádza na DVD, rok a pol nakrúcali v Petrohrade. Popri Putinovi v ňom vystupuje japonská legenda džuda Jasuhiro Jamašita a viacerí ruskí olympijskí víťazi a majstri sveta. „V samotnom názve filmu sa skrýva reklamný trik, pretože tí, čo si ho pozrú, sa, prirodzene, budú učiť nie od vášho pokorného sluhu, ale od skutočných majstrov,“ skromne podotkol Putin. Podľa ruských médií je však nesporné, že hlavným hrdinom snímky je práve on.

Putin sa na následnej tlačovej konferencii vyznal z lásky k džudu, ktoré ho vraj ovplyvnilo neporovnateľne viac ako iné športy. „Lyžovanie, to je oddych,“ citoval ho portál newsru.com, „ale džudo – to je celý život, venujem sa mu od svojich trinástich rokov“.

Kým premiéra DVD spravila Putinovi očividne radosť, iné darčeky, ako priznal, často ani neodbalí a daruje ďalej. Chladne sa premiérov hovorca vyjadril aj o „nepatričnom“ geste čečenského prezidenta, ktorý rozhodol o pomenovaní ulice v Groznom na počesť Vladimira Putina. Ulicu, ktorá bola počas Putinom vedenej vojny takmer celá zbombardovaná, obnovili za miliardu rubľov, čo je v prepočte takmer rovnako v korunách. „Sám predseda vlády nemá právo ani možnosť tomu zabrániť,“ citoval hovorcu Dmitrija Peskova denník Kommersant, „ale bol by rád, keby sa niečo také už neopakovalo“.

debata chyba