Pije sa napríklad známa drienkovica spropagovaná bývalým prezidentom Rudolfom Schusterom, liečivé účinky údajne má silno aromatická chabzdovica a domáce bary niekedy ukrývajú napríklad aj pálenku z repy, ktorú na západnom Slovensku premenovali úsmevne na zajačí koňak.
Väčšinu z týchto „špecialít“ však pália domáci majstri na nelegálnych zariadeniach. „Zakvasené plody bazy chabzdy, repu, či obilie na rožovku (ražovica-pozn. ČTK) nemôžu pestovateľské pálenice spracovať,“ upozornil predseda združenia páleníc Jozef Beňo. Čo nesmie 134 oficiálnych páleníc na Slovensku, bez problémov podľa neho spracujú tisícky domácich destilačných zariadení.
Problém s nelegálnou výrobou pálenky podľa Beňa zostane aktuálny, pokiaľ sa nezníži spotrebná daň z alkoholu, ktorú musia pálenice odvádzať štátu. Za liter čistého liehu štát zinkasuje 141,50 koruny (4,69 eura), čo je zhruba 74 korún (2,46 eura) za liter 52-percentnej pálenky. Zmena zákona platná od začiatku septembra zvýšila iba množstvo čistého liehu na ktoré sa vzťahuje táto nižšia sadzba dane, a to na 43 z pôvodných 30 litrov na domácnosť. Nad toto množstvo už musí pestovateľ zaplatiť dvojnásobnú daň.
Majiteľ pálenice v Bernolákove Peter Guldan nie je presvedčený o kvalite a lahodnej chuti podomácky vyrobených destilátov. Napríklad pálenka z repy je podľa neho vyložene nechutná, navyše malé domáce zariadenia nie sú schopné odfiltrovať všetky škodlivé látky z pálenky a konzumentom vraj hrozia aj zdravotné komplikácie.
Na Slovensku je údajne viac ako 15 000 domácich páleníc. Colná správa podľa hovorkyne Martiny Kerekovej v tomto roku odhalila viacero nelegálnych páleníc a zhabala okolo niekoľko stoviek litrov destilátov.