Kaprovi pomôže domáci kúpeľ

Chuť kapra na vianočnom tanieri závisí aj od zručností domáceho šéfkuchára. Predovšetkým je však dôležitá čerstvosť ryby. Najlepšie je nakupovať tesne pred Štedrým dňom. A zopár vecí treba zariadiť doma ešte pred nákupom.

17.12.2008 12:21
Kapor Foto:
Ilustračné foto
debata

Napustite vaňu. Aby hygienický režim ostatných členov domácnosti nebol narušený, je lepšie, ak máte poruke záložnú detskú vaničku. A prečo teda kaprovi chystať kúpeľ v predstihu? „Voda, ktorá dlhšie stojí, je pre kapra znesiteľnejšia. Najhorší je preňho asi chlór. A ten po čase vyprchá,“ povedal Martin Farský zo Slovenského rybárskeho zväzu.

Nakupovať by ste mali skôr s igelitkou ako s plátennou taškou. Tá kaprovi poruší ochrannú slizovú vrstvu. Keď vám už kapra odvážili a dali do ruky, nezdržujte sa ďalšími nákupmi. Na presun z obchodu k dverám svojho domu máte asi tridsať minút. „Platí zásada, že čím je chladnejšie, tým znáša kapor pobyt mimo vody ľahšie,“ dodal Farský.

Chladný by mal byť aj bazén, ktorý ste kaprovi medzičasom vytvorili vo vašom príbytku. Náhla zmena teplôt mu môže spôsobiť šok. V nádrži, z ktorej ho pre vás vylovili, sa teploty pohybovali okolo nuly. Ale vo vani s odstátou vodou ho čaká približne dvadsať stupňov Celzia. Preto mu aspoň dolievajte chladnú vodu.

Niektorí gazdovia vymysleli pre kapra aj prvú pomoc. Keď to už chudák nezvláda a ukazuje viac brucho ako chrbát, skúste mu pustiť do kúpeľa studenú sprchu. Hlavica rozvíri vodu a čiastočne ju nasýti vzduchovými bublinami. Ak už ani toto nepomáha, prichádza na rad rodinná rada: Kto zoberie do rúk kladivo?

debata chyba