Život vianočného stromčeka sa dá predĺžiť

Príbehy vianočných stromčekov sledujú odborníci dlhé roky, aby našli recept, ako im predĺžiť život. Aspoň o pár dní, nech bez ujmy vydržia prinajmenšom do Troch kráľov. Existuje na to niekoľko praktických rád a spôsobov.

19.12.2008 09:35
Vianoce, vianočný stromček, výzdova, sviečky Foto:
Ilustračné foto
debata

Životnosť stromčeka závisí v prvom rade od toho, kedy bol spílený. Väčšina pestovateľov začína s pílením na prelome novembra a decembra. „Platí, že čím je stromček spílený neskôr, tým dlhšie vydrží. Rizikom neskoršieho nákupu však býva obmedzený výber,“ konštatuje hovorkyňa Lesov SR Anita Fáková.

Kto má však šťastie a stromček sa mu podarí kúpiť u predajcu len tesne pred Vianocami, a navyše spĺňa jeho estetické predstavy, je na najlepšej ceste k tomu, aby mu vydržal celé sviatky.

Pri kúpe stromčeka si treba všímať niekoľko vecí. Vopred treba vedieť, kam ho človek chce umiestniť. Aby sa nestalo, že kúpi väčší stromček, ako potrebuje, a potom ho musí zrezávať.

„Stromček tým výrazne môže zmeniť svoju podobu,“ upozorňuje odborníčka. Tiež odporúča, aby ešte v predajni pri kúpe buchol kupujúci zrezanou časťou stromčeka o zem. Tak zistí, či z neho neopadáva ihličie. Ak to zistí až doma, môže byť už neskoro.

Dôležité je aj správne uskladnenie. „Po prinesení stromčeka domov ho treba trochu zrezať, umiestniť do nádoby s vodou a často ho rosiť,“ radí Fáková. Podľa je slov by mal zostať vonku – najlepšie na balkóne alebo v tmavom kúte za domom, kde je dostatočne chladno a vlhko. Do miestnosti, v ktorej bude cez sviatky skrášľovať domácnosť, treba strom preniesť len tesne pred Štedrým večerom. Svieži vzhľad mu v čase, keď bude plný ozdôb, zabezpečí stojan s vodou a dostatočne veľká vzdialenosť od vykurovacích telies. V chladnejšom a vlhkejšom prostredí vianočný stromček vydrží dlhšie.

debata chyba