Stalin. Stále len Stalin, nechápe ruská tlač

Otrasné. Tak komentuje ruská tlač nedeľňajší výsledok televíznej súťaže "Meno Ruska", ktorá podľa vzoru podobných zahraničných ankiet vyberala najvýznamnejšiu historickú osobnosť krajiny a symbol národa. V ruskom prípade však nejde ani tak o víťaza, mýtického panovníka z čias stredovekej histórie Alexandra Nevského, ale o tretiu priečku komunistického diktátora Josipa Stalina. Počet jeho obetí počítajú historici na milióny.

29.12.2008 15:01
Stalin Foto:
debata

Knieža Alexander Nevský, ktorý v 13. storočí porazil švédske vojská a nemeckých križiakov, v poslednom kole televízneho súboja nakoniec nazbieral 524 575 hlasov, i vďaka reči metropolitu Kirilla. Predstihol tak reformátora Petra Stolypina (523 766 hlasov), ktorý stál na čele ruskej vlády v rokoch 1906 až 1911. Zahynul rukou atentátnika. Tretieho Stalina podporilo 519 071 hlasu­júcich.

„Chceli sme vybrať tých najlepších, ale dopadlo to ako vždy,“ napísal denník Nezavisimaja gazeta, podľa ktorého vraj možno poradie v súťaži interpretovať ako „Stalin, Stalin a Stalin“.

Podľa denníka mali prvé tri priečky obsadiť básnik Puškin, vedec Mendelejev a vodca boľševickej revolúcie Lenin, bez ktorého sa v Rusku nič nezaobíde. Namiesto toho vyhral Nevskij, ktorý sa do všeobecného povedomia zapísal hlavne vďaka filmu natočenému práve v Stalinovej ére. Na bývalého premiéra si ruské povedomie pamätá už len vďaka Stolypinského vagónom a viazankám. A o Stalinovi sa denníku nechce ani hovoriť.

Aj denník Izvestija, ktorý je blízky Kremľu, v titulku na prvej strane zdôrazňuje „bronzového Stalina“, ktorý sa dobre že nestal „Menom Ruska“. Podľa denníka je otázkou, či Stalin medzi hlavnými osobnosťami ruských dejín znamená stratu pamäte či vedomú voľbu.

„Seba možno nejako presvedčíme, ale zvyšok sveta nikdy – pre neho je stalinizmus Gulag, čistky roku 1937, "prípad lekárov“, deportácie celých národov. Keď ľudia hlasujú za človeka, ktorý je za toto všetko zodpovedný, je to zjavne varovný symptóm. Nie je sa čím pýšiť," usúdil komentátor denníka.

debata chyba