Vedci sa priblížili k objavu neviditeľnosti

Škótski a českí vedci objavili princíp neviditeľnosti, informoval spravodajský portál iDNES.cz. Prvý realistický návrh Ulfa Leonhardta z univerzity v St. Andrews v Škótsku a docenta Tomáša Tyca z Masarykovej univerzity v Brne zverejnil vedecký časopis Science. Tyc s Leonhardtom dokončili po niekoľkých mesiacoch výpočty, podľa ktorých bude možné s pomocou špeciálnej pokrývky zneviditeľniť statické predmety.

19.01.2009 09:10
debata

„Ten plášť s veľmi zložitými optickými vlastnosťami vytvorí pre ľudské oko ilúziu, takže predmet, ktorý bude vo vnútri, neuvidíte,“ vysvetlil Tomáš Tyc. Lúč svetla predmet ‚obtečie‘ a vráti sa do pôvodného smeru, čím sa vec stane pre ľudské oko neviditeľnou. Plášť, ktorý by umožnil pohybovať sa tak, aby bol človek neviditeľný, je zatiaľ v nedohľadne.

Ak sa výpočty Leonhardta a Tyca potvrdia, bude mať o ne zrejme záujem armáda. „Zaujíma ich všetko, čo znemožňuje identifikáciu vecí, ktoré chcú skryť. Tými by mohli byť napríklad radary ukryté pod neviditeľným plášťom,“ myslí si Luboš Janko z Ústavu lietadlovej techniky Českého vysokého učenia technického. Letecký konštruktér Martin Mamula si myslí, že ich objav bude mať najprv vojenské využitie.

Bolo to tak aj napríklad s mikrovlnnou rúrou, ktorú pôvodne vyvinuli pre stiesnené priestory kuchýň bojových ponoriek. Myšlienka vojenského využitia objavu sa Tycovi ani Leonhardtovi nepozdáva. „Došlo to tak ďaleko, že profesor Leonhardt sa ďalším výskumom neviditeľnosti už nechce zaoberať, obáva sa vojenského využitia nášho výskumu,“ povedal Tyc. Dodal, že s armádou nebude spolupracovať ani jeden z nich.

debata chyba