Na letisku v Bratislave uviazla Indka

Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika uviazla Indka, ktorá pre chýbajúce víza nemôže vstúpiť do krajiny a domov sa nemá ako dostať. Sedemdesiatročná žena na Slovensko pricestovala minulý víkend a odvtedy žije v tranzitnej zóne, informovala televízia Markíza.

22.01.2009 21:12
Air Slovakia Foto:
ilustračné foto
debata

Žena vraj nevie čo robí na Slovensku, keďže chcela ísť za synom do Talianska. Letisko nemôže opustiť, za sprievodu jeho pracovníkov však môže vojsť do bezcolnej zóny, kde sú obchody a reštaurácie – údajne však nemá peniaze. Stravu a vodu jej zabezpečuje spoločnosť Air Slovakia, ktorá ju do Bratislavy dopravila.

Podľa Markízy nie je známe, ako sa Indka dostala do lietadla, keďže prepravca smie na palubu zobrať len cestujúcich, ktorých môže legálne prepraviť. Spoločnosti vraj hrozí pokuta 3000 až 5000 eur (zhruba 90.000 až 150.000 korún). Air Slovakia musí ženu čo najskôr dostať späť domov, dnešný let však prepravca zrušil a ďalší je plánovaný na víkend.

„Došlo k pochybeniu nášho partnera na letisku v Indii, ktorý nemal takúto cestujúcu pripustiť k preprave na našej linke do Bratislavy,“ uviedla vo vyhlásení letecká spoločnosť.

Podobné prípady sa stali aj na pražskom letisku Ruzyně. V roku 2004 tam v tranzitnom priestore strávila týždeň spolu so štyrmi deťmi žena z Palestíny, pred ňou tam vyše pol roka žil libanonský Palestínec. Na parížskom letisko Roissy Charles de Gaulle v minulosti strávil jedenásť rokov muž iránskeho pôvodu.

debata chyba