Bystrická župa cesty neopraví, prišla o milióny z eurofondov

Najkratšia cesta z obcí vo veľkokrtíšskom okrese do Banskej Bystrice zostane zrejme dlho v dezolátnom stave, dediny v okrese Revúca zas neopravia škody po povodniach.

16.11.2014 15:00
banskobystrická župa Foto: ,
Rezort pôdohospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka odstúpil od zmlúv, cez ktoré mala banskobystrická župa získať peniaze na rekonštrukciu ciest.
debata (9)

Banskobystrická župa totiž prišla o viac ako 5,5 milióna eur z eurofondov, ktoré sa mali použiť na tieto opravy. Ministerstvo pôdohospodárstva odstúpilo od zmlúv, cez ktoré mala župa získať peniaze. Rezort to odôvodnil nečinnosťou samosprávneho kraja. Ohrozené sú aj ďalšie 4 milióny eur z eurofondov pre Domovy sociálnych služieb v Lučenci a v Ladomerskej Vieske.

Na projekt rekonštrukcie cesty medzi Sucháňom a Čebovcami mohla župa získať pri päťpercentnom spolufinancovaní takmer 4,7 milióna eur a na likvidáciu povodňových škôd zhruba milión eur. V obciach zavládlo obrovské sklamanie. Spoliehali sa na to, že cesta medzi Sucháňom a Čebovcami v okrese Veľký Krtíš sa konečne dočká obnovy. Je v dezolátnom stave, sú na nej obrovské jamy, zjazdené krajnice a tankodrom je prislabé slovo. Problémy na nej majú bežní vodiči, sanitky, hasiči či zásobovači. Týka sa to nielen miestnych, ale celého mikroregiónu, pretože je to najkratšia cesta do Zvolena a Banskej Bystrice. Opravy sa nedočkajú ani poškodené úseky ciest a zosuvy v Revúckom okrese, ktoré spôsobili povodne pred štyrmi rokmi.

Rezort pôdohospodárstva, ktorý túto oblasť eurofondov riadi, odstúpenie od zmlúv zdôvodňuje tým, že kraj si nesplnil základné povinnosti, ktoré mu vyplývajú z uzatvorenej zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku. „Svojím nekonaním v príprave a vyhlásenia verejného obstarávania porušil záväzky vyplývajúce z vecnej a časovej realizácie projektu a neinformoval rezort o dôvodoch svojho konania,“ spresnila Simona Horváthová z odboru komunikácie ministerstva s tým, že peniaze prerozdelia iným krajom.

Zo strany župy ide podľa ministerstva o ojedinelý prístup. „Máme veľa projektov, ktoré nemôžu byť financované pre nedostatok voľných zdrojov a my sme tieto peniaze pridelili niekomu, kto o ne nemá záujem,“ dodala Horváthová.

Vedenie župy poskytlo prostredníctvom svojho hovorcu Miroslava Beličku len stručné stanovisko. „Zrušenie štyroch europrojektov v Banskobystrickom samosprávnom kraji týždeň pred komunálnymi voľbami rezortným orgánom vlády je len spôsobom politického boja súčasnej vládnucej politickej mafie. Preto sa na túto tému vyjadríme budúci týždeň po komunálnych voľbách na tlačovej besede, na ktorú budú pozvané všetky médiá,“ uvádza sa v ňom.

Viacerí poslanci, ktorých sme oslovili, zostali zaskočení a pobúrení. Naznačili, že ide buď o zámer, alebo o nekompetentnosť vedenia kraja. Župan Marian Kotleba sa od začiatku netajil tým, že o eurofondy nestojí, nedávno svoje vyjadrenia zmiernil s tým, že ide o tzv. mäkké projekty ako rôzne štúdie a analýzy.

To, že župa prišla nenávratne o isté peniaze z eurofondov, považujú poslanci za trestuhodné, pretože nikto nemôže spochybniť, že rekonštrukcie ciest slúžia všetkým občanom kraja. Jednoznačné vysvetlenie, prečo sa tak stalo, budú žiadať na najbližšom zastupiteľstve začiatkom decembra. Podľa predchádzajúceho župana Vladimíra Maňku ide o poškodzovanie kraja. „Keď som odchádzal z funkcie župana, zostal som v práci ešte tri týždne, maximálne ako som mohol iba preto, aby som ešte podpísal zmluvy za 17,5 milióna eur z eurofondov, aby kraj, kým odídem, mohol získať maximum s tým, že ďalšie kroky sú už na novom vedení. To, čo sa deje, nechápem a považujem to za úmyselné poškodzovanie obyvateľov Banskobystrického kraja,“ povedal.

Správanie vedenia kraja, keď svojou nečinnosťou prichádza o peniaze, by podľa rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej mohlo byť preverené aj orgánmi činnými v trestnom konaní. „V každom prípade sa na to dá pozrieť aj hľadiska trestného práva, preveriť všetky skutočnosti, či nebola naplnená niektorá zo skutkových podstát trestných činov proti majetku pri jeho správe,“ myslí si. Pri dvoch projektoch, ktoré sa týkajú Domovov sociálnych služieb v Lučenci a Ladomerskej Vieske, rezort oznámil banskobystrickej župe, že nepristúpi k uzatvoreniu zmlúv. Ako dôvod uvádza, že nepredložila potrebné doklady aj napriek niekoľkým výzvam. So spolufinancovaním tu ide o celkovú sumu zhruba 4,2 milióna eur. O tieto peniaze kraj zatiaľ definitívne neprišiel. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek sa tento týždeň vyjadril, že ide o posledné upozornenie. Ak župa v krátkom čase zmluvu nepodpíše a nezaručí sa ministerstvu, že do 30. júna budúceho roku dokáže zrealizovať obe stavby, peniaze presunú iným župám. Ide o pilotný projekt, v rámci ktorého sa má zrekonštruovať desať budov a postaviť dve nové, ktoré by umožňovali starostlivosť o klientov domovov sociálnych služieb v menších zariadeniach rodinného typu.  

V prípade domovov sociálnych služieb Kotleba argumentoval tým, že zmluvy nemôže podpísať, pretože v rozpočte nie sú vyčlenené peniaze na spolufinancovanie. V pôvodnom síce boli, no poslanci ich v máji presunuli na kultúru. Ak by zmluvy podpísal, porušil by zákon. Poslanci chcú vyčleniť 200-tisíc eur na spolufinancovanie domovov na rokovaní začiatkom decembra.

V prípade banskobystrickej župy podľa politológa Tomáša Koziaka ide o jeden z nedomyslených dôsledkov poskytnutia hlasu človeku, ktorý je nezodpovedný. „Za heslá s jednoduchými a lacnými riešeniami skrýva svoju neschopnosť riešiť konkrétne problémy. Ak toto nebude stačiť voličom v ďalších voľbách, aby riadne zhodnotili Mariana Kotlebu, ako funguje na poste župana, tak už asi nepomôže nič,“ povedal politológ.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj