EÚ žiada Macedónsko vyšetriť volebné incidenty

Komisár Európskej únie pre rozšírenie Olli Rehn v pondelok vyzval Macedónsko, aby sa zaoberalo obavami súvisiacimi s víkendovými voľbami, ktoré sprevádzali násilnosti. Od krajiny takisto žiada, aby vyšetrila všetky incidenty, ktoré zaznamenali medzinárodní pozorovatelia.

02.06.2008 19:18
Voľby v Macedónsku Foto:
Voľby v Macedónsku sprevádzalo násilie.
debata

„Je nevyhnutné, aby autority pomenovali tieto zistenia a odporúčania, ktoré by mali nasledovať,“ povedal Rehn, ktorý je kľúčovým mužom EÚ v otázke začatia dlhoočakávaných rokovaní s Macedónskom o jeho prípadnom vstupe do únie. „Očakávam od oficiálnych predstaviteľov, že vyšetria všetky nahlásené incidenty a vinníkov postavia pred spravodlivosť,“ uviedol Rehn v oficiálnom stanovisku.

Rehnove komentáre o macedónskych voľbách prichádzajú po tom, čo medzinárodní pozorovatelia upozornili na to, že hlasovanie nesplnilo medzinárodné štandardy a sprevádzalo ho násilie. „Kľúčové medzinárodné štandardy neboli splnené,“ uvádza sa v správe, ktorú vydala Medzinárodná organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Víťazom nedeľňajších volieb sa stala stredopravá strana VMRO-DPMNE macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského, ktorá bude disponovať nadpolovičnou väčšinou poslancov v 120-člennom parlamente.

Voľby sa budú ešte opakovať v 22 volebných miestnostiach, ktoré v nedeľu museli zatvoriť pre prestrelky či machinácie s volebnými lístkami. Tento počet zodpovedá približne jednému percentu všetkých volebných miestností v krajine, a preto výsledky opakovaných volieb, ktoré sa uskutočnia o dva týždne, už rozloženie síl v parlamente výrazne neovplyvnia.

debata chyba