Rumsfeld: Na Guantáname sú zlí ľudia

Pentagón neuzavrie väzenie pre podozrivých teroristov na základni Guantánamo ani po výzve generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana. Uviedol to v piatok americký minister obrany Donald Rumsfeld. "Jednoducho sa úplne mýli," vyhlásil Rumsfeld.

18.02.2006 08:31
debata

„Nemali by sme zatvárať Guantánamo. Máme niekoľko sto teroristov – zlých ľudí, ktorí by sa po prepustení pokúšali zabíjať Američanov. To je jednoducho fakt,“ povedal s tým, že uzavretie väzenského tábora na základni na Kube by znamenalo predstierať, že USA neohrozuje terorizmus.

Rumsfeld kritizoval, že výzvy na zatvorenie Guantánama vychádzajú z tvrdení o zlom zaobchádzaní a mučení väzňov, ktorí sú podľa neho cvičení tak, aby klamali. „To miesto je vedené rovnako ako akékoľvek väzenské zariadenie,“ dodal.

Rumsfeld vo vystúpení pred Radou pre zahraničné vzťahy tiež uviedol, že americké sily v Iraku dosahujú pokrok, pokiaľ ide o bezpečnosť v krajine. Snaha, aby sa Iračania ujali kontroly nad vlastnou krajinou, však podľa neho nevyhnutne narazí na určité prekážky.

Šéf Pentagónu okrem toho vyhlásil, že al-Káida a iné islamské extrémistické skupiny ovplyvnili pohľad moslimskej verejnosti na USA prostredníctvom šikovného využívania internetu a iných moderných komunikačných metód, čomu sa USA dosiaľ nedokázali prispôsobiť.

Rumsfeld citoval druhého muža al-Káidy Ajmana az-Zawahrího, podľa ktorého teroristická organizácia vedie mediálnu bitku o srdcia a mysle moslimov. Americký minister súhlasil s tým, že zápas o verejnú mienku je najmenej tak dôležitý ako boje v Iraku a Afganistane.

debata chyba