Proti Husákovej tabuli už protestujú

Proti zámeru miestneho zastupiteľstva bratislavskej mestskej časti Dúbravka umiestniť na tamojšom miestnom úrade pamätnú tabuľu bývalému prezidentovi Československej socialistickej republiky a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ Gustávovi Husákovi sa už začal protest.

12.12.2008 11:59
Gustáv Husák Foto:
debata

Signatári verejnej výzvy, ktorá je od štvrtka zverejnená na internetovom občianskom portáli changenet.sk, vyjadrujú svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím a vyzývajú poslancov dúbravského zastupiteľstva, aby ho prehodnotili. Medzi signatármi je napríklad poslanec miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava – Staré Mesto za OKS Ondrej Dostál, poslanec Národnej rady SR, člen KDS a spolueditor publikácie Zločiny komunizmu na Slovensku František Mikloško, ale aj herec Marián Geišberg či dramatik Viliam Klimáček. Výzvu môžu podporiť aj ďalší občania.

„Výzva bola zverejnená vo štvrtok večer a okrem 19 úvodných signatárov ju dosiaľ podporilo už vyše 160 občanov,“ informoval iniciátor výzvy Ondrej Dostál z OKS. 

„Gustáv Husák bol vrcholným predstaviteľom totalitného komunistického režimu, aktívne sa podieľal na likvidácii demokratického systému po 2. svetovej vojne a po roku 1968 sa stal symbolom normalizácie. (…) Pamätná tabuľa jednému z najvýznamnejších komunistických politikov je zo strany predstaviteľov dúbravskej samosprávy prejavom snahy glorifikovať komunistický režim a zľahčovať jeho zločiny pod zámienkou preukazovania úcty svojmu rodákovi. Umiestnenie pamätnej tabule Gustávovi Husákovi by sme považovali za urážku všetkých obetí komunistického režimu, ľudí, ktorých tento režim pripravil o život, väznil alebo inak prenasledoval. Bol by to zároveň prejav neúcty voči všetkým ostatným občanom, ktorým komunistický režim na štyri desaťročia znemožnil normálny život v slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ uvádza sa v texte výzvy. Návrh na umiestnenie tabule inicioval tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Jozef Artim.

debata chyba