V Benghází sa bojuje, Kaddáfí tvrdí, že útočia povstalci

Sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu podľa očitých svedkov zaútočili na povstaleckú baštu Benghází a pokúšajú sa toto východolíbyjské mesto znovu dobyť. Vojaci podľa informácií povstalcov prenikli už na západné predmestie, informovala arabská televízia Al-Džazíra. Líbyjská vláda však podľa Reuters tvrdí, že dodržiava v piatok vyhlásené prímerie a žiada kvôli preskúmaniu veci príchod medzinárodných pozorovateľov.

19.03.2011 08:23 , aktualizované: 10:25
Benghází, Líbya, útoky Foto: ,
Padajúce zostrelené bojové lietadlo nad mestom Benghází.
debata (167)

„V Benghází nie sú žiadne boje. Ako sme už povedali, vyhlásili sme prímerie a chceme, aby sem prišli medzinárodní pozorovatelia. Povstalci tu útočia na dediny a mestá v snahe vyprovokovať vojenský zásah zo zahraničia,“ uviedol hovorca líbyjskej vlády Músá Ibráhím.

Podľa agentúry AFP nad týmto druhým najväčším mestom Líbye zostrelili vojenské leitadlo MiG-23, pilotovi sa pred pádom podarilo katapultovať. Niekoľkými leitadlami tohto typu disponuje aj Kaddáfího armáda. Agentúra AP informovala o delostreleckej paľbe, ktorá sa v sobotu ozýva z predmestia Benghází. Kaddáfího sily podľa svedkov, ktorí prehovorili pre Al-Džazíra, útočia na mesto z juhu a smerom od pobrežia.

Hovorca povstalcov podľa Reuters však informoval, že Kaddáfího sily už do mesta vstúpili zo západu. „Kde sú západné mocnosti? Hovorili, že môžu udrieť v priebehu niekoľkých hodín,“ povedal.

Povstalci už podľa agentúry Reuters postavili na uliciach vedúcich k súdnej budove, kde majú svoju základňu, betónové barikády.

Kaddáfí: Je to do očí bijúci kolonializmus

Líbyjský vodca Kaddáfí v zázname, ktorý odvysielala televízna stanica Al-Džazíra povedal, že štvrtková rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN o zavedení bezletovej zóny nad Líbyou nemá žiadne ospravedlnenie. Podľa dostupných správ nebolo jasné, odkiaľ líbyjský vodca hovoril. „Je to do očí bijúci kolonializmus. Nemá žiadne ospravedlnenie. Bude mať vážne dôsledky pre Stredomorie a Európu,“ povedal.

Bezpečnostná rada OSN v rezolúcii kvôli ochrane civilistov rozhodla o zriadení bezletovej zóny nad Líbyou a umožnila tiež členským štátom akýkoľvek vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám s výnimkou využitia pozemných síl. Francúzsko a Veľká Británia dali najavo, že sú okamžite pripravení zakročiť.

Francúzsko: Po skončení summite sa začne vojenská intervencia

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Gérard Araud v rozhovore v piatkovej nočnej relácii britskej televízii BBC povedal, že medzinárodnú vojenskú operáciu čaká do niekoľkých hodín po sobotňajšom summite v Paríži. O ďalšom postupe ohľadom Líbye na ňom majú rokovať šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová a britský premiér David Cameron s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a zástupcami arabských štátov. „Myslím si, že po tomto summite, v nasledujúcich hodinách myslím, že pristúpime k začiatku vojenskej intervencie,“ povedal.

Líbyjský režim v piatok vyhlásil prímerie. Okolo jeho dodržiavania však panujú rozpory. Námestník líbyjského ministra zahraničných vecí Chálid Kaim obvinil povstalcov, že asi 80 kilometrov južne od východnej povstaleckej bašty Benghází napadli lojalistov a narušili tak prímerie. Akékoľvek porušenie prímeria zo strany Kaddáfího oddielov poprel.

167 debata chyba