Galantu zasiahla legislatívna smršť. Prednosť pred rušením RTVS dostal odstrel medveďov a nové skládky, spaľovne či elektrárne

Premiér Robert Fico (Smer) pred výjazdovým rokovaním vlády v Galante avizoval, že príde legislatívna smršť. Najkontroverznejší z vládnych materiálov, dokument o zrušení RTVS a jej nahradení novou inštitúciou STAR, však na rokovanie napokon nepredložili.

27.03.2024 13:15 , aktualizované: 17:41
VLÁDA: Výjazdové rokovanie v Galante Foto: ,
Protest občanov pred Mestským kultúrnym strediskom v Galante pri príležitosti výjazdového rokovania 25. schôdze vlády SR.
debata (49)

Namiesto verejnoprávnosti telerozhlasu kabinet riešil problémy s medveďmi. „My robíme to, čo považujú občania za dôležité,“ zdôraznil Fico po rokovaní. Vláda preto navrhla, aby nový zákon o medveďoch a podmienkach ich odstrelu zakotvili priamo ústavne. Podľa premiéra Fica je totiž situácia s medveďmi akútna. „Macovia sa nám začínajú prebúdzať a budú spôsobovať problémy,“ povedal na výjazdovom rokovaní vlády.

Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Čítajte viac Zastrelili naozaj medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši? PS to spochybňuje

Na programe však bolo aj uľahčenie výstavby nových objektov bez prieťahov, na čo vláda prijala novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Susediace obce, verejnosť či aktivisti nebudú môcť v skrátenom konaní rozporovať plány budovať nové skládky, spaľovne, či elektrárne. Následne kabinet odsúhlasil aj zmeny vo verejnom obstarávaní a schválil novelu, ktorá podľa zamestnávateľov urýchli získavanie pracovníkov z cudziny. Ministri prijali aj zmeny v zákone o pobyte cudzincov.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR...
Protest občanov pred Mestským kultúrnym...
+11Protest občanov pred Mestským kultúrnym...

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) zhodnotil, že na rokovaní prijali revolučné zmeny. „Budeme meniť zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie podľa európskych noriem,“ zdôraznil.

Premiér Fico obnovil výjazdové rokovania v regiónoch krátko po nástupe do funkcie. Doteraz zasadal v Trenčíne, Michalovciach, Kamenici nad Cirochou či v Košiciach.

Predstavitelia vládneho kabinetu dorazili pred deviatou hodinou do Mestského kultúrneho strediska v Galante. Ich príchod sprevádzala ľudová hudba, vítali ich ženy v krojoch s chlebom a soľou, atmosféru však dotváral aj piskot desiatok protestujúcich. Približne 30 ľudí hvízdalo a kričalo „kolaboranti“ pri príchode každého jedného z ministrov.

Vláda v Galante tiež rozdelila peniaze na malé projekty v obciach, celkovo ide o takmer dva milióny eur. Financie získajú obce a ďalšie inštitúcie v okresoch Dunajská Streda, Galanta a Trnava napríklad na detské ihriská, cesty, zeleň či kultúrne podujatia. Najväčšie sumy, po 82-tisíc eur, dostanú podľa materiálu schváleného s pripomienkami dediny Šoporňa a Vrakúň. V Šoporni plánujú rozširovať kanalizáciu, vo Vrakúni opravovať cestu.

Politológ Radoslav Štefančík pripomenul, že ak by minulá vláda schválila zákon na jednoduchšie prijímanie ekonomických migrantov, tak by to bývalého opozičné strany, dnes koaličné, nazvali legislatívnou smršťou.

„Ja osobne to však za problém nevidím, skôr naopak. Aj Fico konečne pochopil, že ekonomickí migranti sú aj pre Slovensko dôležití. Za oveľa väčšiu smršť sa dajú považovať zmeny v posudzovaní niektorých investičných projektov na životné prostredie. To skutočne vyzerá tak, akoby po tejto vláde mala zostať len spustošená zem ako po storočnej vode,“ upozornil politológ.

Vidí však aj iný zmysel za výjazdovým rokovaním vlády, ako len priblíženie sa štátu k regiónom. Vláda sa zapojila do volebnej kampane Petra Pellegriniho. Tuším, že medzi maďarskými voličmi by mohol Pellegrini uloviť nových voličov, preto predpokladám, že im teraz ide sľúbiť hory doly. Účasť pána Forróa je jasným dôkazom, že Pellegrini má o tento voličský segment mimoriadny záujem. Problém je však skutočne v tom, že Pellegrini nehrá momentálne čestnú hru,“ dodal Štefančík.

Prečo sa zmení ústava? Lebo medveď

Taraba preto presadzuje ústavný zákon o strieľaní medveďov pre to, aby sa nedal napadnúť na Ústavnom súde SR. Koalícia však nemá dostatok hlasov na zmenu Ústavy SR a preto sa spolieha na hlasy časti opozície. Po novom by bolo podľa Tarabu možné odstreliť akéhokoľvek medveďa v okolí pol kilometra od mesta alebo obce.

„Ústavný zákon umožní okolo všetkých miest a obcí vytvoriť zóny v okolí 500 metrov. Ak tam medveď bude, stratil strach pred človekom a nemáme dôvod zisťovať, prečo sa tlačí k obydliam,“ zdôraznil Taraba.

V týchto zónach by mohli vykonávať odstrely aj policajti a správcovia národných parkov. Taraba argumentuje bezpečnosťou ľudí na turistických chodníkoch a tvrdí, že turisti z okolitých štátov sa sem boja chodiť. Na Slovensku však nie je známy prípad, že by medveď zaútočil na človeka na turistickom chodníku. „Odstrel budú môcť vykonať nielen členovia zásahového tímu, ale aj poľovníci, policajti, v národných parkoch aj ich správcovia,“ informoval.

Zdôraznil, že návrh je „absolútne právne čistý“. Načasovanie návrhu vysvetlil tým, že prichádza čas prebúdzania sa medveďov zo zimného spánku a ich vyššej koncentrácie v okolí sídiel. „Ústavným zákonom to dávame preto, aby to mimovládky nemohli zastaviť na ústavnom súde,“ uviedol Taraba.

Šéf envirorezortu sa chce stretnúť s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Hlas) a hovoriť o prípadnom mimoriadnom rokovaní parlamentu o návrhu.

Pellegrini ozrejmil, že už zajtra bude rokovať s ministrom Tarabom o ústavnom zákone o odstrele medveďa. Potom spoločne ohlásia, kedy by o zákone mali poslanci rokovať, lebo ide podľa Pellegriniho o „relatívne kritickú situáciu“. Kedy by mohla byť schôdza, nepovedal. Dodal, že si nemyslí, že by mala byť schôdza počas moratória pred druhým kolom. Mohlo by to podľa Pellegriniho byť prvý týždeň po prezidentských voľbách.

„Nesystémové a v rozpore s legislatívou“

Progresívne Slovensko (PS) podotklo, že návrh je v rozpore so slovenskou aj s európskou legislatívou. Považuje ho za účelový a za krok do predvolebnej kampane Pellegriniho. Kritizuje aj postoj vlády a ministerstva v otázke medveďov. „Je to nesystémové a v rozpore s legislatívou. Za navrhovaný zákon jednoznačne v tejto podobe nebudeme hlasovať,“ uviedla poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová (PS). Podotkla, že manažment medveďa hnedého musí byť postavený na systémových opatreniach, ktoré má ministerstvo k dispozícii. PS zároveň vyzvalo Tarabu, aby sprístupnil informácie k odstrelu medveďa v Liptovskom Mikuláši. „Ak nepreukáže, že išlo o objektívne problémového medveďa a postupoval v zmysle zákona, musíme konštatovať, že zákony obchádza,“ podotkla Stohlová.

Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Čítajte viac Zastrelili naozaj medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši? PS to spochybňuje

Návrh zákona kritizuje aj iniciatíva My sme les. Podotkla, že zákon vylúči verejnosť z účasti na konaniach k výstavbe priehrad či vodných elektrární v ich okolí. Návrh navyše považuje za fiktívne gesto a marketingový ťah v rámci prezidentských volieb.

RTVS počká

Na dnešnom rokovaní predložiť aj materiál k ovládnutiu RTVS. Nakoniec sa tak nestalo no zamestnanci RTVS nevylučujú, že by mohli vstúpiť do štrajku, ak sa bude vláda ďalej snažiť ovládnuť médium. „V prípade pokračujúcej hrozby straty verejnoprávnosti a nezávislosti RTVS sme pripravení podniknúť ďalšie kroky na jej ochranu a na ochranu verejného záujmu. Náš odpor proti akýmkoľvek pokusom o ovládnutie RTVS sa bude stupňovať až na hranu, ktorú nám umožňujú zákony,“ povedali na tlačovom brífingu.

Šimkovičová, Danko a Taraba k zmenám v RTVS
Video
Zdroj: TV Pravda

Výzvu proti plánovaným zmenám v RTVS podpísalo 1 210 zamestnancov. Teraz sa toto spoločné vyhlásenie mení na konkrétnu iniciatívu, a tak vzniká Koordinačný výbor iniciatívy zamestnancov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť. Jeho cieľom je poukazovať na dôležitosť nezávislého a verejnoprávneho charakteru RTVS. „Pokiaľ to bude potrebné, aj sa postaviť na obranu týchto princípov,“ uviedli zamestnanci.

Ľ. Machaj: Chcem do poslednej chvíľky obhajovať nezávislosť a slobodu RTVS
Video
Zdroj: tasr

Proti vládnym zmenám v RTVS sa nepostavili len redaktori spravodajstva a publicistiky, ale aj režiséri, dramaturgovia, moderátori, ďalšie tvorivé profesie a ľudia z produkcie a technického zázemia. „Teda všetci tí, bez práce ktorých by ani rozhlas a ani televízia neodvysielali ani len sekundu akéhokoľvek programu,“ zdôrazňujú zamestnanci.

Poslanec Roman Michelko (SNS) pre Denník N pripustil, že pre veľký počet pripomienok k návrhu na zrušenie RTVS bude zrejme parlament o tom rokovať až na júnovej schôdzi, hoci premiér Fico chcel, aby sa o RTVS rokovalo už na aprílovej. „Druhou možnosťou je, že to vláda dá do skráteného legislatívneho konania, čo som ja nikdy nepreferoval,“ povedal Michelko.

Rozvoj okresov Dunajská streda a Galanta

Ku kľúčovým opatreniam, ktoré sa týkajú ekonomicko-sociálneho rozvoja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, patrí zabezpečenie výchovy a vzdelávania všetkých detí v ich materinskom jazyku na národnostne zmiešanom území v školách s vyučovacím jazykom slovenským a vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. Vyplýva to z návrhu krokov a opatrení na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti daného regiónu, ktorými sa vláda zaoberala na stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante.

„V záujme zlepšenia podmienok na trhu práce bude vláda iniciovať vyhľadávanie strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu a možnosti podpory etablovaných výrobných závodov v okresoch Galanta a Dunajská Streda,“ dodáva kabinet v prijatom unesení.

Medzi úlohami, ktoré v rámci jednotlivých rezortov zároveň vláda prijala, patria viaceré kroky zamerané na zlepšenie dopravnej infraštruktúry okresov Galanta a Dunajská Streda. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) má okrem iného zabezpečiť do konca roka realizáciu veľkoplošnej opravy na ceste I. triedy na obchvate v Galante vrátane okružnej križovatky, do konca septembra má dôjsť k vyhláseniu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby, týkajúceho sa mosta v Seredi. Po schválení zákona o strategických investíciách má takisto do 30. septembra rezort dopravy zabezpečiť osvedčenie o strategickej investícii pre projekt „Zvýšenie priepustnosti trate Bratislava – Dunajská Streda – Komárno“.

Vláda takisto schválila uvoľnenie 1.987.000 eur pre konkrétne projekty obcí a občianskych v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

Premiér Fico (Smer) po rokovaní zdôraznil, že vláda má prioritný záujem o udržanie a rozvoj dobrých vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi na národnostne zmiešanom území. „Dnes sme túto tému spojili s mimoriadne dôležitými vážnymi rozhodnutiami, ktoré prijala vláda a ktoré sa týkajú aj problémov samosprávy aj v tomto regióne,“ uviedol premiér.

Poukázal pritom na novelizácie zákonov o verejnom obstarávaní a posudzovaní vplyvov na životné rozhodnutie. „Sú to revolučné novelizácie, ktoré výrazne zjednodušia a skrátia procesy,“ upozornil premiér. Za rovnako revolučnú zmenu v tomto smere označil aj novelizáciu zákona o pobyte cudzincov, ktorá by mala prispieť k lepšej možnosti získať vysokokvalifi­kovaných zamestnancov zo zahraničia. „Potrebujeme rozbehnúť slovenskú ekonomiku, a to bez takýchto novelizácií spomínaných zákonov nemožno,“ upozornil premiér.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #RTVS