Anjel z Manhattanu priniesol Amerike dobré správy

Gratulovali mu už všetci. Odchádzajúci prezident George Bush aj nastupujúci Barack Obama. Na novej stránke na Facebooku má už viac ako 170-tisíc priateľov, hoci ju zaňho vytvoril niekto iný. Chesley B. Sullenberger III. alebo len Sully.

19.01.2009 11:15
Lietadlo pristálo na vode Foto: ,
Nový americký hrdina, pilot lietadla Chelsey Sullenberger.
debata

Hrdina dňa, Anjel z Manhattanu, tak znejú novinové titulky a médiá nepreháňajú. Sullenberger (57) dokázal so 155 pasažiermi na palube Airbusu A-320 núdzovo pristáť na rieke Hudson v New Yorku. Pasažieri utrpeli väčšinou len ľahké zranenia. Jednoducho zázrak.

Spojené štáty, ktoré drví hospodárska kríza, sa opájajú neuveriteľným príbehom. „Myslím, že všetci potrebujeme dobré správy. Doma sme predtým pozerali televíziu a hovorili sme si, koľko nepríjemností ešte zvládneme,“ povedala Lorrie Sullenbergerová pre televíziu CBS. „Takže teraz nie som rada len preto, že môj manžel je v poriadku, ale som rada aj kvôli tomuto národu. Nechcela som, aby si nejaká rodina zase musela vypočuť zlé správy o nehode,“ uviedla pilotova žena.

Sullenberger a jeho druhý pilot Jeff Skiles sa zatiaľ verejne nevyjadrili. Incident totiž vyšetruje Národná rada pre bezpečnosť dopravy. Lietadlo už vytiahli z rieky Hudson. Sullenberger sa s rodinou pravdepodobne zúčastní na Obamovej inaugurácii. Naznačila to jeho manželka.

Príbeh odvážneho pilota rozpútal aj špekulácie o tom, či bude chcieť na nadšení okolo seba zarobiť. Už teraz mu chcú postaviť sochu a je pravdepodobné, že budú nasledovať lukratívne ponuky na napísanie knihy. Sullenbergerov život vyzerá byť ako vystrihnutý z učebnice. Leteckú licenciu získal, keď mal 14 rokov. Bol najlepší v ročníku na leteckej vojenskej akadémii, študoval aj psychológiu správania sa pri leteckých katastrofách.

„Je snom všetkých ľudí zastupujúcich celebrity,“ uviedol o Sullenbergerovi pre agentúru AP známy newyorský agent Howard Rubenstein.

Kapela U2 a spevák Bono počas inauguračného...
Beyonce a Bruce Springsteen počas veľkolepého...
+12Speváčka Beyonce počas svojho vystúpenia.
debata chyba