Antonov-24 už na Slovensku nevzlietne

Jedno z dvojice dopravných lietadiel AN-24, ktoré ostalo slovenskej armáde po januárovej tragickej havárii, už nebude viac lietať.

29.05.2006 15:32
debata

Ozbrojené sily nepočítajú s jeho využívaním, keďže prevádzka jedného stroja daného typu je značne neefektívna. Finančne nákladná by bola podľa hovorcu ozbrojených síl Milana Vangu aj nevyhnutná modernizácia tohto lietadla.

Až do nákupu nových dopravných lietadiel alebo iného spôsobu riešenia nedostatočných prepravných kapacít chce armáda transport vojakov a materiálu zabezpečovať zvyšnými dvoma strojmi AN-26, čo je vlastne výsadková verzia antonova. Podľa ministra obrany Martina Fedora by Slovensko malo mať nové prepravné kapacity k dispozícii už v roku 2009. 

V súčasnosti lieta len jedno lietadlo AN-26, ktoré ešte pred leteckou katastrofou prešlo čiastočnou modernizáciou podľa štandardov NATO, čím sa predĺžila jeho životnosť o tri až štyri roky. Druhé lietadlo tiež modernizujú. 

Na Slovensku sa už začali prezentovať tri firmy, ktoré ponúkajú Slovensku lietadlá schopné nahradiť ruské antonovy. Potrebám slovenských ozbrojených síl na dopravné letectvo sa zatiaľ najviac približujú C-130J-30 Hercules, C-27J Spartan a Casa C-295. Ich dodávateľmi sú spoločnosti Lockheed Martin, Alenia Aeronautica a EADS Casa.

debata chyba