Peniaze za ošetrovanie? Sociálne domovy váhajú

Mala to byť pomoc pre sociálne domovy. Zatiaľ sa však minula účinku. Zdravotné poisťovne už sedem mesiacov môžu uhrádzať domovom niektoré výkony.

05.02.2015 13:00
ošetrovateľka, pacient, choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Doteraz za ne nedali ani cent. Hovoria, že chyba je na strane sociálnych zariadení, ktoré nevedia splniť podmienky na to, aby s nimi mohli uzavrieť zmluvy. Tie sa bránia, že o dohody sa vraj pokúšali, ale narazili na prekážky. Niektoré zase tvrdia, že sa im to neoplatí a peniaze od poisťovne radšej oželejú.

Zdravotné poisťovne od júla minulého roka môžu hradiť deväť ošetrovateľských výkonov v sociálnych domovoch, medzi nimi je napríklad podanie infúzie, preväzovanie rán alebo ošetrovanie preležanín. Zabezpečila to novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a dohodli sa na nej rezorty práce aj zdravotníctva. Dovtedy bola práca zdravotných sestier platená podľa toho, kde pracovali. Kým nemocnice za ošetrovateľské výkony dostali peniaze od zdravotných poisťovní, sociálne domovy už nie.

Novela túto nerovnosť zatiaľ neodstránila, hoci pôvodne mala. Po niekoľkých mesiacoch sa ukazuje, že zmluvy s domovmi poisťovne nemajú a klienti si ošetrovanie preležanín či preväz rán platia z vlastného. Poisťovne nemajú povinnosť zmluvy uzatvoriť, všetko závisí od toho, ako sa s domovmi dohodnú.

„Naša poisťovňa dosiaľ zaznamenala 19 žiadostí, ale zatiaľ nemá uzatvorený zmluvný vzťah s takýmto zariadením. Dôvodom je nepredloženie potrebných dokumentov,“ reagovala najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa.

„Zatiaľ nevznikla potreba uzatvoriť takéto zmluvy. Poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti pre našich poistencov máme zabezpečené dostatočným počtom zmluvných zdravotníckych zariadení,“ odpovedala na otázku, koľkým sociálnym domovom už uhrádzajú deväť úkonov, hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Takisto komerčná Dôvera s domovmi nepodpísala ani jednu zmluvu.

Niektoré domovy tvrdia, že sa im neoplatí investovať do vybavovačiek s poisťovňami. „Robíme množstvo ošetrovateľských výkonov a pri takejto ponuke určite nebudeme mať záujem,“ povedal Jozef Dobrovič, riaditeľ Zariadenia pre seniorov Náruč v Prešove. Reagoval tak na to, že poisťovne podľa novely môžu hradiť iba deväť výkonov, pričom ich každý deň robia omnoho viac. „My by sme využili iba preplatenie dvoch výkonov. Z daného zoznamu totiž robíme len výživu pacienta sondou a odsávanie. Naši klienti nemajú preležaniny, málokedy robíme preväz rán. Preto sme sa ešte o uzatvorenie zmlúv s poisťovňou nepokúšali, nevieme, či by sa nám to oplatilo. Aktuálne to však máme na stole,“ uviedla riaditeľka bratislavského domova sociálnych služieb, ktorá nechcela byť menovaná.

Na to, aby domov mohol získať zmluvu, musí zamestnávať kvalifikované sestry s magisterským titulom. Okrem toho musí mať pridelený kód, pomocou ktorého komunikuje s poisťovňou. Na žiadosť ho môže vydať len Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. O tom však sociálne domovy nevedeli. „Keď sme sa vlani obrátili na poisťovne, o kódoch nám nepovedali. Zamestnanci zrejme nemali presné inštrukcie a nevedeli sme, ako ďalej postupovať. Chýbalo usmernenie,“ hovorí riaditeľka Domova sociálnych služieb Pohoda seniorov v Galante Miriam Maasová.

Uhrádzanie niektorých výkonov sa tak oddialilo a mnohé domovy takáto byrokracia odradila. Zasiahnuť muselo ministerstvo zdravotníctva. „Podľa našich informácií k náprave okamžite došlo a úrad už kódy pre zariadenia vydáva,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Potvrdil to aj úrad pre dohľad, ktorý od decembra kódy posiela. Vydal ich zatiaľ len päť. „Poskytovatelia o ne nepožiadali, lebo sú už unavení zo sľubov a večnej byrokracie. Povedia si, že sa im to neoplatí. Musíme ich presvedčiť, že sa to dá,“ vysvetľuje Maasová. Dodala, že každé euro navyše je do plusu. „U nás skoro každý klient potrebuje všetkých deväť výkonov, ktoré sa robia väčšinou každý deň. Pri kapacite 70 ľudí to stojí za pokus,“ dodáva.

Niektoré zariadenia zase nesplnili podmienky, ktoré im zákon nastavil. „O hradenie výkonov sme nepožiadali. Nemáme totiž zamestnancov s magisterským vzdelaním v ošetrovateľstve. Robia u nás iba bakalárky,“ povedala riaditeľka Centra sociálnych služieb Clementia v obci Ličartovce Agáta Nirodová. Aj keď sa pokúšali zohnať i magisterky, zatiaľ sa im to nepodarilo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ošetrovanie #zdravotné poisťovne #sociálne domovy