Matúšov hrad mení podobu. Oceľ a sklo zmiznú

Trenčiansky hrad v najbližších mesiacoch zmení podobu. Zmiznú z neho novotvary z ocele, zo skla a z hliníka, ktoré kazili jeho vzhľad.

01.04.2016 16:00
hrad, Trenčín Foto: ,
Na ,,skleník" vsadený do hradných múrov si Trenčania ani po polstoročí nezvykli.
debata (6)

Do začiatku tohtoročnej letnej sezóny by z národnej kultúrnej pamiatky mali odstrániť mohutné kovové konštrukcie na prístupovej ceste a vzápätí by mali zbúrať aj presklenú budovu na prvom nádvorí hradu.

Presklená budova, ktorú nikto z Trenčanov nenazve inak ako skleník, je vsadená do vonkajších hradieb a je na očiach z najfrekvento­vanejších miest. Vidí ju každý, kto prichádza do Trenčína vlakom, aj ľudia, čo sa prechádzajú po historickom trenčianskom námestí. Postavili ju približne pred polstoročím a mala slúžiť ako bufet pre návštevníkov. Pravdou je, že sa jej väčšina ľudí vyhýbala.

„Je to trochu uletená a nepodarená budova, to poznáme my, čo tu pracujeme. V zime je tam strašná zima, v lete zase horúco na nevydržanie. Kolegovia si tam svoje užili,“ vraví Emília Chudadová, pokladníčka na Trenčianskom hrade.

V Trenčianskom múzeu, ktoré spravuje hrad, zdôrazňujú, že je to veľmi neekonomická budova, jej energetická náročnosť je až strašidelná. Takmer celá je postavená z hliníkových rámov a obrovských sklených tabúľ. V lete potrebuje klimatizáciu, v zime výdatné vykurovanie. V súčasnosti je v zlom technickom stave a neslúži pôvodnému účelu. Pripravuje sa na demoláciu. Namiesto skleníka tu vyrastie murovaná budova. Skleník je jednopodlažný, nová budova bude poschodová.

„Pôvodná budova bola o podlažie vyššia, ako je teraz. Chceme sa vlastne vrátiť k pôvodnému vzhľadu podľa dobových vyobrazení. Urobili sme archívny výskum a podarilo sa nám nájsť niekoľko skíc, obrazov a rytín tejto budovy. Radi by sme to mali hotové pred hlavnou letnou sezónou 2017,“ povedal Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho mú­zea.

Zmení sa vlastne celý koncept budovy. V podzemných priestoroch vzniknú dielne a sklady, ktoré teraz na hrade chýbajú a pre jeho údržbu sú potrebné. Na prízemí, na úrovni terénu, postavia nové toalety pre návštevníkov, ktoré budú ľahšie prístupné. Do súčasných toaliet musia návštevníci schádzať po strmých schodoch do podzemia. Okrem toho na prízemí pribudne návštevnícke centrum so suvenírmi a s občerstvením, sem sa presunie aj pokladnica na predaj lístkov. Na hornom podlaží budú administratívne priestory pre kastelána hradu a sprievodcov, takéto zázemie v súčasnosti na hrade vôbec nie je.

Túto zmenu privíta pravdepodobne väčšina návštevníkov hradu. Skleník je tu pol storočia, ale obyvatelia mesta si naň stále nezvykli. A návštevníkov hradu takáto „ozdoba“ priam zarazí. „Vyzerá to hrozne, pozerala som, čo to tu vlastne je, takéto presklené monštrum na historický hrad predsa nepatrí. A ešte k tomu je hneď pri vstupe, každý návštevník musí okolo toho prejsť,“ povedala Dana Martišeková z Prievidze, ktorá navštívila Trenčiansky hrad prvýkrát v živote.

„Keď som tú sklenú budovu zbadal, zhrozil som sa, aké je to hnusné a ohyzdné. Je načase, aby to dali preč, také niečo nemá na hrade čo robiť. Zrejme tí, čo to dali postaviť, nemali žiadny vkus. Keď to odstránia, hradu to len prospeje, bude oveľa krajší,“ dodal Vlastimil Kužel z Hradca Králové.

Ešte tento rok by mala zmiznúť aj mohutná oceľová konštrukcia so sieťou, ktorá vytvára akýsi tunel na prístupovej ceste. Postavili ju tu pred trinástimi rokmi po tom, čo sa zrútil hradný múr. Konštrukcia mala chrániť návštevníkov pred padajúcimi kameňmi. Teraz už stratila význam.

„Múr, ktorý ohrozoval obyvateľov mesta a návštevníkov hradu, bol rozobratý a zábrany už neplnia svoj účel. Minulý rok sme si dali vypracovať statický posudok a vyjadrenie statika je také, že zábrany môžu ísť preč. Návštevníci sa už nebudú musieť pozerať na oceľovú hrôzu, ktorá ich víta pri vstupe, nebude im to pripomínať ten nešťastný pád múru,“ hovorí riaditeľ Trenčianskeho mú­zea.

Hradný múr z 15. storočia sa v dĺžke asi tridsať metrov zrútil 7. marca 2003. Približne 1 100 ton kameňa zletelo po strmej hradnej skale, strhlo oplotenie, vniklo do domu pod hradom a poškodilo strechu pokladnice na predaj lístkov. Nehoda sa našťastie obišla bez zranení, obyvateľov podhradia však museli evakuovať. Hrad okamžite zatvorili, sprístupnili ho až po vybudovaní oceľových zábran. O dva roky neskôr horolezci rozobrali zvyšky poškodeného múru.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #Trenčiansky hrad #kultúrne pamiatky