Dôvod smrti muža zraneného pri zásahu ochrankára určí pitva

Nielen napadnutie, ale aj smrť 36-ročného muža bude musieť polícii vysvetľovať ochrankár, ktorý zasahoval minulý týždeň v bratislavskom nákupnom centre. Po tom, čo spacifikoval údajného zlodeja, ten upadol do kómy a v utorok zomrel.

27.11.2013 10:24 , aktualizované: 20:00
debata (23)

„Jeho zdravotný stav bol od príchodu do nemocnice kritický, napokon po ôsmich dňoch v kóme zomrel,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská. Polícia, ktorá ešte minulý týždeň začala trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví, uviedla, že ochrankára zatiaľ neobvinila. To, či sa muž dostal do kritického stavu práve kvôli zásahu, má dokázať až pitva.

„Do konania boli pribratí viacerí znalci z odboru súdneho lekárstva, za účasti ktorých prebehne pitva. Na základe výsledkov pitvy sa následne rozhodne o ďalšom postupe vo veci,“ spresnil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

K incidentu došlo minulý pondelok v nákupnom centre, keď sa ochrankár snažil za pomoci okoloidúceho zadržať muža podozrivého z krádeže. Po zásahu skončil muž najprv v bezvedomí, potom v kóme. Ako už Pravda informovala, zranenia muža naznačovali pravdivosť svedectiev ľudí, ktorí incident videli a tvrdili, že SBS-kár muža prisadol a škrtil. Kómu totiž sprevádzalo odumretie časti mozgu, ktoré vzniká najmä po nedostatku kyslíka, a teda ho mohlo spôsobiť škrtenie či dusenie. Žiadne iné vonkajšie poranenia muž podľa nemocnice nemal.

Primárka Fakultnej nemocnice Nitra Eva Nevická, ktorá zodpovedá za súdne lekárstvo a patologickú anatómiu, hovorí, že vopred ťažko odhadovať, či pitva dokáže určiť presnú príčinu smrti alebo nie. Pomôcť by malo to, že hneď po útoku muža previezli do nemocnice a absolvoval sériu vyšetrení a bol pod neprestajným dohľadom. „Súčasťou súdnej pitvy je posudzovanie mechanizmu vzniku zranení, prípadne daného stavu. Predpokladám však, že vyšetrovateľ zrejme už vo svojom uznesení dá presné otázky, ktoré budú musieť znalci na základe pitvy zodpovedať. Zrejme medzi nimi bude aj otázka, čo je priamou príčinou smrti,“ vysvetľuje Nevická.

V prípade, ak by pitva dokázala vinu esbéeskárovi, za neúmyselné zabitie by mu hrozil trest od troch do desiatich rokov. Bez trestu by zrejme neobišla ani bezpečnostná služba, pre ktorú pracuje. Tá sa k prípadu zatiaľ vyjadrovať nechce.

Zosnulý 36-ročný Róbert bol podľa zamestnancov nákupného centra známou tvárou v obchodoch, v ktorých sa snažil kradnúť pravidelne. Problémy mal mať aj s drogami. Podľa Jozefa Senešiho, starostu obce Hronské Kosihy v okrese Levice, odkiaľ Róbert pochádza, sa muž posledné roky pohyboval po Slovensku ako bezdomovec.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #zlodej #SBS #kóma #ochranky