Napriek výzve OSN Izrael na Gazu ďalej útočí

Vojenská operácia Izraela proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas v pásme Gazy naďalej pokračuje. Bojovníci Hamasu zároveň na Izrael vystrelili jedenásť rakiet. Bezpečnostná rada OSN pritom v noci na piatok prijala rezolúciu, ktorou žiada okamžité zastavenie bojov v pásme Gazy a stiahnutie izraelských jednotiek. Spojené štáty sa však hlasovania zdržali.

09.01.2009 10:20
Izrael, pásmo Gazy Foto: ,
Vojenská ofenzíva Izraela v pásme Gazy pokračuje.
debata

Izrael v noci zaútočil na viac ako päťdesiat cieľov Hamasu v Gaze. Izraelské námorníctvo ostreľovalo zariadenie na odpaľovanie rakiet v meste Dajr Baláh. Podľa zdravotných úradov v Gaze zahynulo počas posledných hodín deväť Palestínčanov, vrátane rodiny so štyrmi deťmi. Pri pozemných bojoch utrpeli zranenia štyria izraelskí vojaci, uviedol Izrael.

Vplyvný egyptský duchovný Júsuf Karadáví podľa britskej BBC vyzval moslimov, aby piatkové modlitby zasvätili Palestínčanom. Veriacim moslimom tiež odkázal, aby v piatok usporiadali demonštrácie, na ktorých by vyjadrili hnev pre súčasné násilie v pásme Gazy.

To, že USA v Bezpečnostnej rade rezolúciu nepodporili, podľa arabských diplomatov môže oslabiť tlak na Izrael, aby sa rezolúcii podriadil. Spojené štáty sa zdržali, pretože najskôr chcú vidieť výsledky egyptského sprostredkova­teľského úsilia.

Rokovania zástupcov Izraela v Egypte vo štvrtok nepriniesli žiadne výsledky. Očakáva sa, že do Káhiry sa tiež dostaví delegácia Hamasu.

debata chyba