Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) sa spája s inovatívnym projektom FinQ, cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiactva. Rezort podpísal Memorandum o spolupráci s Národnou bankou Slovenska, Slovenskou sporiteľňou, Národným inštitútom vzdelávania a mládeže a FinQ Centrom. Ako ministerstvo informovalo, ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

25.04.2024 15:51
Drucker, Kažimír, Bodis Foto: ,
Na snímke zľava generálny riaditeľ Národného inštitútu vzdelávania a mládeže Martin Bodis, minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) a guvernér Národnej banky Slovenska. 25. apríl 2024
debata (3)

Podporiť by malo aj implementáciu kurikulárnej reformy. „Memorandum otvára priestor na spoluprácu pri skvalitnení vzdelávania a prípravy žiakov na praktický život. Zúčastnené inštitúcie budú spolupracovať na podpore finančnej gramotnosti žiakov na základných a stredných školách. Zamerajú sa aj na podporu implementácie kurikulárnej reformy s dôrazom na rozvoj funkčnej gramotnosti žiakov,“ uviedlo MŠVVaM SR a pripomenulo, že od nového školského roka budú podľa nového štátneho vzdelávacieho programu učiť už viac než štyri stovky ZŠ.

Signatári memoranda kladú dôraz na to, aby sa kľúčové kompetencie u detí efektívne rozvíjali a aby boli pripravené na trh práce. Presadzujú tiež inovatívne modely vzdelávania, ktoré dbajú na aspekt duševného zdravia u žiakov. „Toto memorandum je súčasťou snahy rezortu školstva výraznejšie podporiť inovatívne prístupy vo výchove a vzdelávaní. FinQ je len jedným z viacerých projektov, s ktorými budeme spolupracovať. Ak chceme mať inovatívnu ekonomiku a spoločnosť, musíme novým myšlienkam a prístupom oveľa razantnejšie otvoriť aj systém vzdelávania,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas).

Lenka Svoradová a Tomáš Drucker o regulácii smartfónov v školách Čítajte viac V školách zakážu mobily, niektoré ročníky budú mať výnimky. Za porušenie môže hroziť aj neospravedlnená hodina

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír doplnil, že medzi ich prioritami je aktívne prispievať k zlepšovaniu finančnej gramotnosti detí, čo začína už v školách, i preto teda podporujú skvalitňovanie výučby v tejto oblasti.

„Strany memoranda sa dohodli na využití programu FinQ, ktorý poskytuje nástroje na rozvoj finančnej gramotnosti žiakov. Program FinQ podporuje rozvoj kritického a systémového myslenia žiakov. Žiaci dokážu dôslednejšie premýšľať, ako funguje a aký význam má svet financií. Naučia sa uvažovať v súvislostiach a vyhýbať sa nekritickému preberaniu jednostranných názorov v ich každodennom živote,“ priblížilo ministerstvo s tým, že cieľom programu FinQ je pochopenie potreby a kontextu finančného vzdelávania, a to prostredníctvom rozvíjania kompetencií a všetkých foriem myslenia.

ministerstvo školstva Čítajte viac Štát da viac peňazí na školské olympiády. Hrinko: Záleží nám na každom zapojenom žiakovi

Program tiež obsahuje i kontext občianskeho vzdelávania a podporu občianskeho, ekonomického a právneho povedomia u žiactva. Doplnený by mal byť aj o ďalšie implementačné nástroje a materiály pre školy. „Finančná gramotnosť je v dnešnej dobe nevyhnutnosť. Program FinQ poskytuje žiačkam a žiakom nástroje na podporu kritického a systémového myslenia. Vážime si spoluprácu s ministerstvom, vďaka ktorej budeme môcť naše skúsenosti posunúť ďalej,“ uviedol predseda správnej rady FinQ Centra Štefan Máj.

FinQ Centrum je nezisková organizácia, ktorá je spoločnou iniciatívou Nadácie Slovenskej sporiteľne a Nadácie NBS. Kladie si za cieľ zvýšiť úroveň finančnej gramotnosti na školách, a tiež podporiť kvalitnejšie finančné vzdelávanie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #finančná gramotnosť