Bývalý minister Chrbet sa obáva väzenia

Nominanti Jána Slotu pripravili štát o dve miliardy korún (66 miliónov eur). Takúto škodu vyčíslila špeciálna prokuratúra, ktorá vyšetruje emisnú kauzu. Exminister životného prostredia Ján Chrbet (SNS), ktorý zmluvu s garážovou firmou Interblue Group podpísal, sa obáva väzenia.

18.12.2009 06:16
Chrbet Foto:
Exminister životného prostredia Ján Chrbet
debata

Emisný obchod môže skončiť na súde, pretože Úrad boja proti korupcii začal trestné stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Informovali o tom Hospodárske noviny.

„Nech dokážu, že ako minister som porušil právomoci verejného činiteľa. Klamal by som, keby som nepovedal, že sa nebojím väzenia,“ povedal pre Pravdu Chrbet.

Podľa právnika Mareka Benedika mu hrozí až 20 rokov za mrežami. „Vyššie tresty sú stanovené, ak sa spôsobí škoda veľkého rozsahu. Čo sa týka tohto prípadu,“ vysvetľuje Benedik.

Exminister Chrbet tvrdí, že pri dohadovaní obchodu neurobil nič protizákonné, vybral kupca s najlepšou ponukou. máji tohto roka musel opustiť vládu. Premiér Robert Fico (Smer) ho dal odvolať, lebo od kabinetu žiadal, aby rozhodol, či sa emisný obchod zruší. Takýmto postupom sa chcel vyhnúť zverejneniu zmluvy. Fico napokon hlasovanie prekazil odvolaním Chrbeta.

Slovensko vlani predalo 15 miliónov ton emisií po 5,05 eura za tonu. Iné štáty pritom dokázali získať oveľa viac. Napríklad Česi inkasovali okolo 10 eur za tonu.

Špeciálna prokuratúra potvrdila, že štát prerobil na obchode 66 miliónov eur. „Vyšetrovateľ vychádzal z toho, za koľko predávali okolité krajiny,“ uviedol dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Slotova SNS, ktorej nominant vo vláde zmluvu vybavil, spochybňuje policajné vyšetrovanie. „Neviem, odkiaľ takúto sumu zobrali. Zrejme mali nejakú špeciálnu Ježiškovskú kalkulačku,“ povedal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

V prípade zatiaľ nepadli konkrétne obvinenia. Polícia bližšie informácie tají. „Vzhľadom na to, že vec je v štádiu vyšetrovania,“ zdôvodnila hovorkyňa policajného prezídia Andrea Polačiková.

Podľa opozície dôležité bude, aby sa kauza dotiahla do konca. „Ak sa potvrdia pochybenia, musí byť skutočne vyvodená trestnoprávna zodpovednosť. Potom by sa mohlo odkryť aj politické pozadie kauzy, kto za obchodom skutočne stojí,“ reagoval poslanec za KDH Daniel Lipšic. Opozičníci už v minulosti tvrdili, že okrem SNS je do obchodu namočený aj Ficov Smer.

Vlastníci firmy Interblue Group sú stále neznámi. Zmluvu so štátom v roku 2008 podpísala konateľka spoločnosti Jana Lütken, ktorá žije vo Švajčiarsku. O tom, kto stojí za firmou so sídlom v americkej garáži, mlčí aj premiér Robert Fico. Vo štvrtok nereagoval ani na najnovšie zistenia polície.

Fico obchod s emisiami niekoľko mesiacov obhajoval. Od opozície a médií v máji požadoval dôkazy, že štát na predaji prerobil. Neskôr zmenil názor a SNS v auguste odobral ministerstvo životného prostredia. Dôvodom bola aj emisná zmluva, ktorú žiadal zrušiť. Rezort už štyri mesiace vedie Ficov človek, zmluva však stále platí.

Terajší minister Jozef Medveď dodnes neprezradil, ako pochybnej firme zatrhne ďalšie miliónové zárobky, ktoré má zmluvou poistené až do roku 2012. „V prípade ukončenia vzťahu s Interblue Group hľadáme optimálny spôsob pre Slovenskú republiku. V súčasnosti nebudeme zverejňovať bližšie informácie,“ podotkla Medveďova hovorkyňa Jana Kaplanová.

Slovensko dodnes nedostalo ani 15 miliónov eur, ktoré by mala firma doplatiť za získané emisie. Medveď požaduje doplatok, lebo vláda minula peniaze z emisného obchodu na zatepľovanie bytov a domov. Podľa neho štát tak splnil podmienku, že zárobok pôjde na projekt ochraňujúci životné prostredie. Interblue Group však odmieta peniaze poslať. Tvrdí, že ministerstvo zahrnulo zatepľovací program medzi tzv. zelené projekty neskoro, a teda nemá nárok na dodatočné peniaze.

Fico, emisie
debata chyba